Haribo verliest jarenlange rechtszaak over gummybeertjes

Print
Haribo verliest jarenlange rechtszaak over gummybeertjes

Rechts de Haribo-beertjes en links de versie van de Zwitserse groep Lindt. Foto: AFP

De hoogste rechtsinstantie in Duitsland, het Bundesgerichtshof, heeft snoepjesfabrikant Haribo ongelijk gegeven. Het Duitse bedrijf verweet de Zwitserse groep Lindt al jaren dat het zijn befaamde gummybeertjes kopieerde.

‘De verkoop van chocoladeberen in een gouden verpakking en met een rood lint is geen inbreuk op het merk Goldbären van Haribo noch een onwettige imitatie van de gummybeertjes’, stelt het Duitse Bundesgerichtshof.

Haribo diende eind 2012 een klacht in tegen het Zwitserse Lindt & Sprünglin. De chocoladebeer onder de naam ‘Lindt Teddy’ was in de herfst van dat jaar opgedoken in de Duitse winkelrekken, specifiek met het oog op de eindejaarsfeesten. Net als de beer op de verpakking van Haribo Goldbären droeg de chocoladebeer een rood lint rond de hals.

De rechtbank van Keulen had Haribo in eerste aanleg gelijk gegeven, met het argument dat er een ‘zeer waarschijnlijk’ risico was dat consumenten de twee merken door elkaar haalden. In beroep luidde het echter dat er ‘niet voldoende gelijkenis’ was. Uiteindelijk moest het Bundesgerichtshof een finaal oordeel vellen.