‘Blij dat Tommelein van gedachte is veranderd’

Print
‘Blij dat Tommelein van gedachte is veranderd’

Foto: BELGA

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) reageert tevreden op het feit dat het energieatol op de Noordzee er wellicht niet komt. De N-VA’er uit De Haan is ook blij dat staatssecretaris Bart Tommelein ‘eindelijk van gedachte is veranderd’.

‘Tommelein heeft het project zeer lang verdedigd, maar het siert hem dat hij nu toch luistert naar de tegenargumenten’, zegt Vandaele.

Volgens een bericht in De Tijd ziet het ernaar uit dat het energie-eiland er niet komt. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) zal de regering voorstellen geen concessie toe te kennen aan het prestigeproject. Tommelein twijfelt aan de haalbaarheid van het project . Hij vreest een hogere energiefactuur en wijst erop dat de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), het strategische belang nog niet heeft aangetoond.

Batterijen voor energieopslag

N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele volgt het dossier op de voet en verzet zich al langer tegen de plannen om voor de kust van De Haan een eiland voor energieopslag te bouwen. Hij waarschuwde ook dat de stroom uit het eiland een pak duurder zou zijn dan de marktprijs. Hij ging daarover in het verleden in de clinch met Tommelein.

Vandaele: ‘Bart en ik kennen elkaar goed en we hadden intussen een paar goede gesprekken over het onderwerp. Het laatste nog vorige week. Ik ben blij dat hij nu gas terugneemt. Hij voelt natuurlijk ook dat er geen draagvlak is bij de bevolking van De Haan.’

‘De toekomst voor de energieopslag is de opslag in batterijen. Onder meer in Duitsland wordt daarin nu volop geïnvesteerd. Die manier van opslaan is veel goedkoper dan een eiland bouwen en bedrijfszekerder’, stelt Vandaele. ‘Als de mensen thuis batterijen plaatsen, zoals in Duitsland nu al verplicht is voor wie zonnepanelen heeft, dan vergroot je het draagvlak bij de mensen en heb je meer zekerheid. Als er iets met het eiland gebeurt, valt je bevoorrading uit. De batterijen daarentegen zullen nooit allemaal tegelijk uitvallen.’