Bijna vijfhonderd vluchtelingen overnachten in WTC III

Print
Bijna vijfhonderd vluchtelingen overnachten in WTC III

Foto: Photo News

Brussel -

Exact 449 asielzoekers hebben de nacht doorgebracht in de vooropvang in het WTC III-gebouw in Brussel. Dat meldt het Franstalige Rode Kruis. De voorzieningen in het gebouw zijn er inmiddels sterk op vooruitgegaan.

Het heringerichte kantoorgebouw, dat op 7 september in opdracht van de federale overheid de deuren opende, biedt sinds 17 september de klok rond plaats aan 500 personen. Het gaat om asielzoekers die bij hun eerste bezoek door de grote toestroom niet binnen konden bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en een oproepingsbrief ontvingen voor een latere datum. Momenteel bedraagt de wachttijd ongeveer één week.

De asielzoekers zijn verspreid over slaapzalen van acht tot tien personen, steeds van hetzelfde geslacht. In enkele kleinere kamers is er plaats voor families en/of alleenstaande vrouwen. Omdat kwetsbare personen in principe voorrang krijgen bij DVZ, en omdat de asielzoekers voornamelijk jonge mannen zijn, zijn dat er voorlopig weinig: dertig vrouwen en vijftien gezinnen. Zij werden door Caritas onmiddellijk van de wachtrij naar het WTC III-gebouw begeleid.

Inmiddels zijn er in de vooropvang 25 douches: 17 in het gebouw en 8 in een container die het leger in een aanpalende straat installeerde. Op de eerste verdieping zijn er een 20-tal toiletten, op de tweede verdieping 15.

Bij hun aankomst ontvangen de vluchtelingen het nodige toiletgerief, wegwerplakens en een deken. ’s Middags en ’s avonds zijn er warme maaltijden. Er is ook een speelkamer voor kinderen en een medische post. Een provider heeft ten slotte ook gratis internet aangelegd.