UCI kondigt hervormingen aan

Print
UCI kondigt hervormingen aan

Foto: BELGAIMAGE

Het managementcomité van de Internationale Wielerunie UCI heeft dinsdag een compromis bereikt over enkele hervormingen in het wegwielrennen. Zo gelden licenties voor wielerploegen op het hoogste niveau - de WorldTour - vanaf 2017 voor drie jaar. Dat raakte bekend na een vergadering in de marge van het WK in het Amerikaanse Richmond.

Wielrennen op Sportwereld.be

Over de hervormingen werd maar liefst twee jaar onderhandeld met alle betrokken partijen. Vanaf 2017 zullen WorldTour-licenties nu voor een periode van drie jaar toegekend worden aan maximaal achttien WorldTour-teams. Met de zekerheid voor langere termijn hoopt de UCI sponsors en wielerploegen een stabielere basis te bieden. Licenties worden verstrekt op basis van ethische, financiële, sportieve, administratieve en organisatorische gronden.

Daarnaast komen er ook veranderingen in de strijd tegen doping. Zo moeten ploegen er zelf nog meer voor zorgen dat hun renners verantwoord begeleid worden. Daarvoor worden nu ook officiële regels opgesteld, een zogenaamd ‘Cahier des Charges’.

Vanaf 2017 worden er ook wedstrijden aan de WorldTour toegevoegd en ook de ranglijsten krijgen een andere insteek. Verdere details zullen ten laatste in 2016 uitgewerkt worden, maar waar nu nog sprake is van een ranking over wedstrijden in de WorldTour vormen de resultaten in koersen op elk niveau de basis van de wereldranglijst. De resultaten van de beste acht renners per land bepalen de landenranglijst. Voor de ploegen is er wel een apart WorldTour-klassement. Er komen ook aparte klassementen voor de beste klimmer, sprinter, eendagrenner en klassementsrenner.

‘Het zijn belangrijke veranderingen die het professionele wielrennen naar een hoger plan moeten tillen’, aldus UCI-voorzitter Brian Cookson.