Militairen ontslagen omdat ze kinderverkrachting aankaarten

Print
Militairen ontslagen omdat ze kinderverkrachting aankaarten

Foto: AP

Een Amerikaanse militair is gesanctioneerd en zijn kompaan hangt ontslag boven het hoofd nadat ze kinderverkrachting aan de kaak stelden tijdens hun missie in Afghanistan. Volgens The New York Times is het verkrachten van tienerjongens door bevelhebbers in Afghanistan eerder een statussymbool dan een uitzondering.

Bacha Bazi heet het fenomeen, en vrij vertaald betekent het zoveel als ‘spelen met jongetjes’. Iets wat de Afghaanse bevelhebbers blijkbaar al jaren deden vooraleer de oorlog uitbrak en ook tijdens de oorlog vrolijk bleven doen. Bedoeling is om een zo mooi mogelijke jongen te vinden, hem te laten verkleden als meisje en hem vervolgens meermaals te verkrachten. Toen de Amerikaanse soldaten Dan Quinn en Charles Martlandt hoorden hoe een lokale legerofficier een jongen mee had genomen naar het tentenkamp van de Amerikanen en hem daar verkrachtte, riep Quinn de man bij hem om hem op zijn daden te wijzen. ‘Maar hij lachte me in mijn gezicht uit.’

Samen met zijn partner Martlandt werkte Quinn de bevelhebber tegen de grond om hem duidelijk te maken dat er met verkrachting niet te lachen viel. Een actie die een brug te ver bleek te zijn. Niet veel later moest Quinn terugkeren van zijn missie en werd Martlandt bij zijn baas geroepen om hem te melden dat hij wellicht ontslagen zou worden. Voor Quinn was het welletjes: hij vertrok meteen daarop uit het leger. Volgens de man vindt Amerika het belangrijker om een oorlog te winnen, dan om de mensenrechten te respecteren.

Een woordvoerder van het Pentagon ontkent dat: ‘Dit is walgelijk, elk seksueel misbruik is onacceptabel. Maar ze hadden niet op de vuist mogen gaan en hadden het gewoon moeten rapporteren aan de lokale politie.’ Een actie die volgens Quinn niets had uitgemaakt, aangezien de lokale politie onder de bevelhebber zelf staat en alles doet wat die man hen opdraagt.