Jeugdrechters dreigen: ‘Geen extra personeel en geld? Dan laten we criminelen vrij’

Print
Jeugdrechters dreigen: ‘Geen extra personeel en geld? Dan laten we criminelen vrij’

Foto: BERT DE DEKEN

De Franstalige Brusselse jeugdrechters zijn het beu dat er geen geld of personeel wordt vrijgemaakt om hen te helpen. Daarom dreigen ze er nu mee vanaf 15 oktober jonge criminelen vrij te laten ‘omdat ze niet anders kunnen’.

‘We zullen over twee weken niet langer dossiers behandelen van opgesloten minderjarigen. We kampen al maanden met een personeelsgebrek. Sinds een klein jaar beschikt de twaalfde kamer van de jeugdrechtbank niet meer over een griffier, waardoor de rechter niet meer in staat is zijn zittingen te organiseren. De rechter heeft de advocaten, rechtzoekenden en het psychosociaal personeel gemeld dat geen enkele zaak kon worden behandeld. Zonder de griffier kan de magistraat namelijk geen beslissing met een bevelschrift nemen. Als gevolg moet de gevangene worden vrijgelaten. De rechter kan zonder griffier ook niet beslissen of een kind het slachtoffer is van ernstige verwaarlozing of geweld’, aldus de rechters in De Morgen.

Minister van Justitie Koen Geens reageert boos op de dreiging van de Franse jeugdrechters. ‘Ik werk op korte en lange termijn aan oplossingen. Deze actie betreur ik ten zeerste.’