Tommelein voert energieatol voor kust af

Print
Tommelein voert energieatol voor kust af

Bart Tommelein. Foto: BELGA

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) zal de regering voorstellen geen concessie toe te kennen aan het prestigeproject. Dat schrijft De Tijd woensdag en werd door Tommelein bevestigd tegenover VRT.

Johan Vande Lanotte (SP.A), de vorige minister van de Noordzee, is de bedenker van het energieatol op zee. Dat zou in De Haan komen, op 5 kilometer van de kust. Zo’n ringvormig eiland moest de overtollige elektriciteit van de omringende windmolenparken op zee stockeren en op piekmomenten, wanneer veel elektriciteit nodig was, het net op sturen.

Maar Tommelein twijfelt aan de haalbaarheid van het project. Hij vreest een hogere energiefactuur en wijst erop dat de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), het strategische belang nog niet heeft aangetoond.

Zoals de kaarten nu liggen is hij van plan zijn collega’s in de ministerraad te adviseren de concessie niet toe te kennen aan iLand. Dat consortium omvat behalve de baggergroepen DEME en Jan De Nul ook de stroomreus Electrabel en de overheidsfondsen PMV, SRIW en Socof.