Boerkiniverbod op de helling

Print
Boerkiniverbod op de helling

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (IGK) is een onderzoek gestart naar het verbod om in Antwerpse zwembaden een boerkini -islamitische zwemkledij voor vrouwen- te dragen. Maar schepen Fons Duchateau (N-VA) wil het boerkiniverbod absoluut handhaven, staat woensdag in de Gazet van Antwerpen.

Een boerkini is een badpak met mouwen, lange pijpen en een hoofddoek. Het onderzoek van het IGK kwam er na een klacht van een moslima, die vond dat haar religieuze rechten werden geschonden door het verbod.

Het IGK volgt haar redenering. “Het stadsbestuur zegt dat het boerkiniverbod werd ingevoerd omwille van de hygiëne en de veiligheid. Maar uit verschillende adviezen blijkt dat de boerkini niet onhygiënisch en niet onveilig is”, zegt IGK-directeur Patrick Charlier in de krant. “De boerkini is vervaardigd uit dezelfde stof als gewone badkledij. De vraag is dus welke grond er is om mensen met een boerkini toegang tot het zwembad te weigeren.” Het IGK heeft nog geen definitief standpunt ingenomen, maar stuurde inmiddels wel een brief aan het stadsbestuur waarin het stelt dat het boerkiniverbod “op gespannen voet staat met de anti-discriminatiewetgeving.”

Antwerps schepen van Diversiteit Fons Duchateau wil echter van geen afschaffing weten. “Hygiënisch of niet, ik wil gewoon geen boerkini’s in onze zwembaden. Ik zal niet accepteren dat vrouwen zich als minderwaardige wezens moeten wegsteken onder een boerkini. De eis om het verbod af te schaffen, is een regelrechte aanval op onze waarden en normen”.

(belga)