© BELGA

Bart De Wever op Gents openingscollege: “Vluchtelingen zijn niet meer op zoek naar veiligheid maar naar geld”

N-VA-voorzitter Bart De Wever is dinsdag te gast bij professor Carl Devos aan de UGent. De burgemeester van Antwerpen geeft er het eerste college Politicologie van het nieuwe academiejaar en geeft zijn visie op de vluchtelingencrisis. De Wever vroeg de studenten om onder ogen te zien dat de vluchtelingen economisch gedreven zijn. “Dat de vluchtelingen enkel in gammele bootjes stappen op zoek naar veiligheid, dat is een leugen.”

Kim De Raedt

Volgens De Wever is de crisis het gevolg het feit van verschillende zaken die op elkaar inwerken: er willen heel veel mensen NU vertrekken, de rijke landen in het Zuiden willen niet helpen en de poorten van Europa staan wagenwijd open. “De crisis in Syrië is al vijf jaar bezig. Er waren daar al miljoenen vluchtelingen, onder wie geen onbemiddelde mensen, die dachten dat ze het wel even konden uitzingen. Maar als er in al die tijd niks verandert, dan willen ze zelf actie ondernemen”, stak De Wever van wal.

De Syriërs willen dus hun land verlaten, maar naar waar? “Het is logisch dat die mensen naar het zuiden willen, daar liggen de rijkste landen van de wereld. Ze spreken er veelal dezelfde taal en bovendien behoren ze ook nog eens tot dezelfde geloofsgemeenschap. Maar landen als Qatar, Koeweit, Saudi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten zijn niet geïnteresseerd in de vluchtelingencrisis. Op de dag dat kleuter Aylan alle voorpagina’s haalde, had de krant in Saudi-Arabië het over een bezoek van Obama. Het interesseert hen niet.”

Epic fail van Merkel

Bovendien heeft Europa geen politieke hefboom om die landen ergens toe te dwingen, omdat ze het verdrag van Genève niet hebben ondertekend, én staan de poorten van Europa wagenwijd open. “Net op het moment dat Griekenland de deuren open zet, zegt Mutti Merkel: Herzlich Wilkommen. Dat was toch ook een epic fail. Als je dat zegt nodig je de hele wereld uit. En na die uitspraak werd Schengen onhoudbaar en deed Duitsland ook nog eens als eerste de grens dicht.”

Volgens de Antwerpse burgemeester heeft Merkel de vluchtelingen niet enkel uitgenodigd in Duitsland, maar ook bij ons. “Dat is Europa: Schengen dicteert dat ze nu overal kunnen wandelen waar het goed is om te zijn. En laat ons alstublieft onder ogen zien dat ze economische keuzes maken. Als je duizenden kilometers wandelt, ben je niet meer op zoek naar veiligheid, maar ben je economisch gedreven. Dat de vluchtelingen enkel in gammele bootjes stappen op zoek naar veiligheid, dat is een leugen”, klonk het.

“Belgium full, Belgium no good”

De Wever haalde wel oplossingen aan voor de vluchtelingencrisis. Eerst en vooral moeten de buitengrenzen van Schengen dicht en moet het akkoord van Dublin weer strikt toegepast worden, meent de N-VA-voorzitter. Het Dublin-akkoord zegt dat vluchtelingen zich in het eerste Schengenland waar ze binnenkomen moeten laten registreren en daar hun procedure moeten laten opstarten. “Schengen toepassen betekent niet dat je een muur rond Europa moet plaatsen. Maar wie in Brussel aankomt, moet je opnieuw naar het buitenste land van Schengen brengen. Je moet de vluchtelingen duidelijk maken dat er spelregels zijn Zoals de noodregel die België hanteert om maar 250 vluchtelingen per dag te registreren. Die regel gaat meteen rond. Belgium full, Belgium no good, dat weten ze al.”

De Wever riep ook op om de Conventie van Genève te herzien. “We moeten het aanzuigeffect verzwakken door een ander sociaal statuut voor vluchtelingen in te voeren en hen sociale rechten te laten opbouwen.”

“Media objectief en neutraal? Ammehoela!”

Eén van de grote problemen met de vluchtelingencrisis is volgens De Wever ook de houding van de media. “De media proberen ons een schuldgevoel aan te smeren. Neem nu het beeld van kleuter Aylan. Martine Tanghe zei op het VRT-journaal letterlijk: ‘Er is een kind gestorven, op vlucht voor oorlog en geweld’. Maar dat is niet waar. Aylan was vier jaar en woonde al drie jaar in Istanbul in veiligheid. Hij is gevlucht, absoluut. Voor begrijpelijke redenen, absoluut. Maar hij was niet meer op de vlucht voor oorlog en geweld”, vertelde De Wever. Ook de krant De Standaard werd op de korrel genomen. “De Standaard is het parochieblad van de politieke correctheid. Politici zouden niks anders doen dan mensen beliegen om u electoraal te overtuigen. Maar zorgen de media voor nuance en zijn ze objectief en neutraal? Ammehoela!”

Vier conclusies

Tot slot vatte De Wever zijn betoog samen in vier conclusies. “1. Er is een verschil tussen mensenrechten en burgerrechten. Mensenrechten mogen we van niemand schenden, maar burgerrechten moeten verworven worden. 2. Politiek moet gevoerd worden tussen het spanningsveld van de morele overtuiging en het algemeen belang. Ik zou iedereen willen helpen, echt waar, maar we mogen ons niet laten leiden door medelijden. 3. Europa en wijzelf moeten durven onze verlichtingswaarden voorop te stellen als kompas. En 4. Europa zal veranderen, of we dat nu willen of niet.”