Neos Zutendaal van start met eerste activiteit

Print
Neos Zutendaal van start met eerste activiteit

Foto: MARC DEDECKER

Zutendaal - Mensen ontmoeten elkaar in een dorp moeiteloos en ongedwongen. Op die manier gebeurde het dat enkele vrienden en ‘kameraden in wording’ uitlegden dat ze niet meer beroepsactief zijn, maar nog steeds ondernemend. En dat ze zin hadden om een verenging te vormen en samen iets leuk of interessant te doen. Neos Zutendaal was geboren.

Op de Lieteberg vond op 17 september de eerste jaarvergadering plaats. Met foto’s en illustraties werd het jaarprogramma voorgesteld, een gevarieerde kalender met ruimte voor boeiende sprekers en enkele uitstappen. Neos Zutendaal is daadwerkelijk heel wat van plan.
Els De Munck bracht op deze eerste vergadering een causerie over ‘Ik had de mooiste job op Ford.’ Natuurlijk ging het niet over haar eigen job, of toch niet alleen daarover. Zij had het over de enorme sociaal en economische impact die Ford had op onze provincie, en over die ontelbare treffende anekdoten zoals: dat Ford vijf artsen in dienst had, een radioloog, een eigen airhostess, een kapper, over een drukkerij van 184 m² en dat er op een opendeur dag 7.000 kg frieten werden verorberd.

Met fierheid legde Els bovenal de pioniersrol uit van Ford op het provinciaal bedrijfsbeleid. Dat deed het bedrijf op het vlak van kwaliteit, hierin aangespoord door wat toen het Japanse gevaar heette, zowel als op opleidingsgebied (het bedrijf gaf 200.000 uren opleiding per jaar) of via sociale integratie (samen met Rotary verschafte het bijvoorbeeld onderdak aan ‘up with people’) om te eindigen met de trieste noot: een dak van twee ha dat instortte onder het gewicht van de regen, de schaalverkleining van 2003, en de dramatisch afloop, tien jaar later. "Laat ons desondanks niet vergeten hoeveel goeds Ford een halve eeuw bracht", besloot ze niet zonder wee.
Om af te ronden werd bij een glas wijn en een versnapering nog een hele tijd doorgekeuveld.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio