Rector UHasselt: 'Torfs slaat maar wat uit zijn nek'

Print
Rector UHasselt: 'Torfs slaat maar wat uit zijn nek'

Luc De Schepper en Rik Torfs Foto: LD

Vlaanderen is maar plaats voor twee grote universiteiten: Leuven en Gent. En de UHasselt “bradeert” (onder de waarde verkopen, nvdr.) met diploma’s”. In De Morgen heeft rector Rik Torfs van de KU Leuven gisteren opnieuw snoeihard uitgehaald naar de Universiteit Hasselt. “De man vertelt zoveel onwaarheden”, reageert rector Luc De Schepper

Torfs ontkent dat hij in het interview de UHasselt heeft willen schofferen. “Elke universiteit heeft een eigen doelstelling. De KU Leuven heeft een internationaal gerichte, kwaliteitsvolle missie. De UHasselt probeert vooral de participatie-achterstand van Limburgse jongeren weg te werken. En ja, ook dat is een nobele missie die perfect legitiem is. Alle respect daarvoor. Maar je profileren met studentenaantallen is niet onze missie.”

“Die man slaat maar wat uit zijn nek”, zegt Luc De Schepper onomwonden. “Neem nu het kwaliteitsverschil tussen de 300 universiteiten in de VS. Dat is er enkel omdat privé-universiteiten als Harvard veel geld naar zich toetrekken en staatsuniversiteiten ondergefinancierd worden. Dat heeft dus niets met het aantal uniefs te maken, want één universiteit per miljoen inwoners is de internationale realiteit.”

Topdokter Baki Topal, ex-baas Johnny Thijs van bpost, KBC-topman Johan Thijs, internationaal onderzoekster Ingrid Daubechies, manager van het jaar Ronnie Leten van Atlas Copco, gouverneur Herman Reynders... zaten allemaal op de collegebanken van de UHasselt. U leest de verhalen over hun studentenleven vandaag in Het Belang van Limburg.