Deen heerst in WK tijdrit bij beloften, Belgen 17e en 30e

Print
Deen heerst in WK tijdrit bij beloften, Belgen 17e en 30e

Foto: Photo News

De Deen Mads Würtz Schmidt (21) heeft maandag op het WK wielrennen in Richmond de wereldtitel tijdrijden bij de beloften op zijn naam geschreven. Hij legde het parcours van 29,9 kilometer af in 37:10. De Duitser Maximilian Schachmann werd tweede op 13 seconden. Een tweede Duitser Lennard Kamna, vorig jaar wereldkampioen bij de junioren, pakte de bronzen medaille op 21 seconden. Nathan Van Hooydonck werd 17de, Ruben Pols 30ste.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

De Deense federatie telt een sterke generatie beloften in haar rangen en dat werd op de eerste dag van het wereldkampioenschap al meteen duidelijk met de wereldtitel voor Schmidt. Hij kwam als één van de eersten aan de bak en verpulverde de tegenstand. Van Hooydonck was net voor hem gestart, bezette amper een halve minuut de eerste plaats op de hotseats toen Schmidt meteen 1:17 onder de tijd van onze landgenoot dook.

Niemand slaagde er daarna nog in om beter te doen. De Australiër Miles Scotson leek onderweg even een bedreiging te vormen met slechts zeven seconden achterstand iets over halfweg, maar door een mechanisch probleem werd hij teruggeslagen en zou hij uiteindelijk als zevende finishen.

Toen de laatste tien favorieten aan de slag moesten, begon het lichtjes te miezeren in Richmond en dat zorgde er wellicht voor dat Kamna, eerstejaarbelofte en in 2014 wereldkampioen bij de junioren, niet dichter kon eindigen en op 21 seconden strandde op de derde plaats. Ook Steven Lammertink, één van de outsiders toch, moest daardoor vrede nemen met een veertiende stek.

De Deense wereldkampioen is trouwens geen onbekende. Eerder dit jaar won hij bij de profs al de tijdrit in de Ronde van Denemarken en domineerde hij samen met zijn landgenoten de Ronde van de Toekomst eind augustus. Hij won er een rit, net zoals drie andere Denen.