Kunst op winterdijk niet gedoogd

Print
Kunst op winterdijk niet gedoogd

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - Hebben wandelaars en fietsers geen oog voor kunst? Deze bedenking overviel ons recent toen bleek dat kunstwerken langs het wandel/fietspad op de winterdijk langs de Maas niet gedoogd worden. Creatieve handen vormen vaak artistieke werken die beantwoorden aan de plaatselijke tekortkomingen,maar die niet altijd begrepen worden.

Zopas werd door een, aanvankelijk anonieme, kunstenaar een mysterieus, surrealistisch monument langs de dijk geplaatst. Voor de passanten was het raden naar de inhoud en welke boodschap de ontwerper voorhield. Twee dagen kon men het bewonderen en becommentariëren, dan nam De Scheepvaart het kunstwerk in beslag.
Na overleg met de ontwerper/kunstenaar mocht Ludo Belemans zijn product plaatsen op ietwat verdere afstand van de wandel/fietsdijk.
Meteen vernamen we ook wat met de voorstelling beoogd werd. De toren (ijzeren staafjes en vlechtwerk) refereert naar de geplande woontoren. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld klaagt het verdwijnen van de grot aan. Alles rust op Maaskeien, het symbool van de grindwinning. De negen klokjes, door de wind in beweging gebracht, wijzen naar de verdwenen Negenoord en het klingelend geluid van de klokjes klinkt als de noodroep.
Het loerend kinderkopje dat over de vlechtrand komt kijken stelt het ‘onbegrijpelijke’ voor van wat er allemaal geschiedt en de vele vragen die de bewoners zich stellen bij die vernieuwende ingrepen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio