Vlaamse organisaties: ‘Kies voor vrede, ontwapen Oost-Congo’

Print
Vlaamse organisaties: ‘Kies voor vrede, ontwapen Oost-Congo’

Foto: EPA

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen vragen samen met andere organisaties aandacht voor de ontwapening van rebellen in Oost-Congo en de re-integratie van die ex-strijders in de maatschappij. Maandag lanceerden die organisaties de campagne 'Kies voor vrede! Ontwapen Oost-Congo'. 'De actuele vluchtelingencrisis moet België en Europa doen inzien dat vrede onmisbaar is om een waardig leven op te bouwen', zegt zangeres Leki, die meter van de campagne is, in een persbericht.

De campagne werd gelanceerd tijdens de 26ste Vlaamse Vredesweek, die plaatsvindt van 21 september tot 2 oktober. Zangeres Leki bracht op het Europaplein aan Brussel-Centraal een aantal nummers begeleid door de internationale dansers Bruce Blanchard en Zach Swagga.

'Deze artiesten met Congolese roots symboliseren de wilskracht die ook aanwezig is in Congo. Via onze lokale partners zien we dagelijks die kracht. Die doet ons geloven dat kiezen voor vrede mogelijk is', zegt Olivier Forges, coördinator van de campagne.

Met de campagne richten de organisaties zich specifiek tot de politici. 'België en de Europese Unie zijn belangrijke partners in Congo. Zij moeten een beleid voeren dat kiest voor vrede. Dit kan door ontwapening en re-integratie in Oost-Congo actief te ondersteunen', luidt het.

Al twintig jaar terroriseren rebellengroepen de bevolking in Oost-Congo, klinkt het nog. 'Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Met de verkiezingen van 2016 in het vooruitzicht riskeert het geweld weer te escaleren.'