Strafrechtelijk onderzoek naar Volkswagen

Print
Strafrechtelijk onderzoek naar Volkswagen

Foto: REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Volkswagen, nadat de Duitse autofabrikant jarenlang zou hebben gesjoemeld met Amerikaanse milieuregels. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De Amerikaanse milieudienst EPA maakte vrijdag bekend dat enkele honderdduizenden VW’s en Audi’s terug naar de garage moeten omdat ze niet voldoen aan de normen van de zogenoemde Clean Air Act. Volkswagen zou vorige week al de volledige medewerking hebben toegezegd aan het onderzoek.

Maandag heeft de Duitse regering ‘grondige tests’ bevolen van alle dieselmodellen van Volkswagen nu de groep in opspraak is gekomen omdat ze in de VS valsspeelde bij milieutesten voor dieselwagens. Dat liet minister van Transport Alexander Dobrindt aan de krant Bild weten.

De federale dienst voor gemotoriseerd transport zal onmiddellijk specifieke en grondige testen moeten uitvoeren van de dieselmodellen van VW. Onafhankelijke experten moeten die testen uitvoeren, aldus de minister.

Berlijn eist opheldering, en wil weten of ook in Duitsland is vals gespeeld met de emissietests, klonk het eerder op de dag.

De automaker bouwde in de VS software in in dieselwagens, waarbij de uitstootbeperking van schadelijke gassen enkel wordt ingeschakeld bij testen. Er dreigen boetes tot 18 miljard dollar in het slechtste geval.

De groep heeft de verkoop van dieselwagens in de VS voorlopig opgeschort. Het gaat om auto’s van de merken Audi en Volkswagen.