Dronken piloot krijgt tien maanden cel

Print
Dronken piloot krijgt tien maanden cel

Foto: AirBaltic

Omdat hij dronken op zijn dienst was verschenen, heeft een rechtbank in het Noorse Oevre Romerike een piloot van de Letse luchtvaartmaatschappij AirBaltic tot een celstraf van tien maanden veroordeeld. Dat berichtte de Noorse radio NRK maandag. Drie bemanningsleden, die eveneens te diep in het glas hadden gekeken, waren enkele weken geleden al tot celstraffen veroordeeld. De piloot had 0,54 promille in het bloed, de co-piloot zelfs 1,35 promille.

De beide piloten en twee stewardessen zouden op 8 augustus van de luchthaven Gardermoen in Oslo vertrekken naar Kreta. Vooraleer ze het vliegtuig instapten, moesten ze een bloedproef ondergaan. Een hotelbediende had de politie ingelicht, dat de bemanning de avond voordien echt wel veel had gedronken.

Alle vier werden ze wegens inbreuken tegen het luchtvaartrecht veroordeeld. De piloot werd bovendien gestraft, omdat hij minder dan acht uur voor het begin van de dienst nog alcohol had gedronken en omdat hij zijn plichten als kapitein had verzuimd.