Eerste asielzoekers vanavond al naar Helchteren

Print
Houthalen-Helchteren -

De eerste van in totaal 600 asielzoekers komen vanavond al aan in de kazerne van Helchteren. Dat is een dag eerder dan gepland. “Maar de overdruk in Brussel is momenteel zo groot dat ons gevraagd is geweest om vandaag al 80 mensen op te vangen”, vertelde burgemeester Alain Yzermans (sp.a) aan TVL.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige legerkazerne in Helchteren dienst doet als crisisopvangcentrum voor vluchtelingen. Ook bij eerdere noodsituaties werd het centrum in gereedheid gebracht om honderden vluchtelingen op te vangen. Momenteel is de kazerne klaar voor de opvang van zo'n 600 asielzoekers. Het Rode Kruis heeft 55 mensen aangeworven om de organisatie in goede banen te leiden.

Mogelijk komen er meer dan de geplande 600 asielzoekers naar Helchteren. “We hebben maandagmiddag een bericht gekregen dat de eerste 80 asielzoekers maandagavond al hier zullen zijn en morgen nog eens evenveel. Volgens de laatste informatie zou zowat een vierde bestaan uit gezinnen. Zo zullen we tegen het einde van de week aan 300 zitten, de helft van de gevraagde capaciteit. 700 mensen is wel het maximum dat we aankunnen.”

De vervroegde aankomst strooit roet in het eten van het ontvangstcomité. "Alle voorzieningen zijn getroffen om hen dinsdag met het schepencollege en andere notabelen welkom te heten", aldus de burgemeester. "We gaan die timing aanhouden en dinsdag de mensen ter plaatse groeten."

Morgen komen ook de eerste 40 van de in totaal 120 asielzoekers aan in Lanaken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio