Tsipras legt eed af als premier

Print

Een dag na zijn verkiezingsoverwinning heeft de voorzitter van de radicaal-linkse coalitie Syriza, Alexis Tsipras, maandagavond voor president Prokopis Pavlopoulos de eed afgelegd als eerste minister. Eerder had hij -zoals de grondwet het voorziet- het mandaat voor de vorming van een regering gekregen. De staatstelevisie ERT1 berichtte dat zijn nieuwe regering vermoedelijk dinsdag al zou vastliggen.

Eerder op de dag werd de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen van zondag bekendgemaakt. Het linkse Syriza van uittredend premier Alexis Tsipras blijft met 35,46 procent van de stemmen de grootste partij en sleept 145 van de 300 zetels in het parlement in de wacht, tegenover 149 in het vorige parlement. De rechtspopulistische Onafhankelijke Grieken (ANEL), die wellicht opnieuw een coalitie zullen vormen met Syriza, stranden op 10 zetels.

Tijdens de verkiezingscampagne zag het ernaar uit dat Syriza en het conservatieve Nea Dimokratia (ND) in een nek-aan-nekrace verwikkeld waren. Maar de verkiezingsuitslag laat aan duidelijkheid niet te wensen over. Met 28,10 procent strandt de partij van Evangelis Meimarakis op meer dan 7 procentpunt van Syriza. ND mag 75 volksvertegenwoordigers naar het parlement sturen. Dat Syriza bijna twee keer zoveel zetels telt, heeft het te danken aan de bonus van 50 zetels voor de partij die als grootste uit de bus komt.

In totaal sprongen acht partijen over de kiesdrempel van 3 procent. Behalve Syriza, ND en ANEL zijn dat het extreemrechtse Gouden Dageraad, dat 6,99 procent (18 zetels) haalde, de socialisten van PASOK haalden 6,28 procent (17 zetels), de communistische KKE 5,55 procent (15 zetels), het sociaalliberale To Potami 4,09 procent (11 zetels) en de Unie van Centristen 3,43 procent (9 zetels). Volkseenheid, de afscheuring van misnoegde Syriza-politici, kwam niet verder dan 2,86 procent en blijft dus afwezig in het nieuwe parlement. Ook al bestaat er in Griekenland opkomstplicht, is 43,43 procent van de stemplichtigen zondag niet komen opdagen aan de stembus.