Hongaarse soldaten mogen op vluchtelingen schieten

Print
Hongaarse soldaten mogen op vluchtelingen schieten

Foto: EPA

Het Hongaarse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd dat het leger en de politie meer macht geeft in de problematiek van de vluchtelingen. Zo mag het leger onder bepaalde omstandigheden het vuur openen op vluchtelingen.

Het wetsvoorstel, dat ingediend was door de partij van premier Viktor Orban, werd goedgekeurd met 151 stemmen voor, 12 tegen en 27 onthoudingen. De nieuwe wet geeft het leger de mogelijkheid om massaal troepen naar de grenzen te sturen en, onder bepaalde omstandigheden, het vuur te openen op de vluchtelingen, ‘onder voorwaarde dat de schoten niet-dodelijk zijn’. Welke de omstandigheden precies zijn, is nog niet bekend. De militairen zouden daardoor rubberkogels, flitsgranaten en traangas mogen gebruiken tegen vluchtelingen.

Ook mag het leger vanaf nu identiteitscontroles uitvoeren en vluchtelingen arresteren. Daarnaast mag de politie alle woningen doorzoeken waarvan ze vermoedt dat er migranten huizen.

Gevangenisstraf

Hongarije heeft vandaag ook publicitaire ruimte gekocht in Libanese kranten om kandidaat-vluchtelingen te waarschuwen voor een mogelijke gevangenisstraf als ze illegaal het Hongaarse grondgebied binnenkomen. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Denemarken, dat op 7 september ook met bijlages uitpakte om asielzoekers te wijzen op de strengere asielwetgeving van Kopenhagen.

‘De Hongaren zijn gastvrij, maar de strengst mogelijke maatregelen zullen worden genomen tegen hen die illegaal Hongarije proberen binnen te komen’, luidt de tekst in het Engels en in het Arabisch maandag in drie Libanese kranten. ‘Illegaal de grens met Hongarije oversteken is een misdaad die kan worden bestraft met een gevangenisstraf.’

Hongarije is een belangrijk transitland voor vluchtelingen op weg naar West-Europa. Sinds januari kwamen al meer dan 200.000 asielzoekers via het land. Hongarije heeft aan zijn grens met Servië echter een omheining uit prikkeldraad opgetrokken en hanteert een harde lijn tegenover vluchtelingen. Die proberen West-Europa nu langs andere wegen te bereiken, met name langs Kroatië.