Wie is Sophie Wilmès?

Print

Wilmès (rechts) Foto: Photo News

Hervé Jamar stapt uit de regering, maar de post blijft wel binnen de MR. De nieuwe minister van Begroting heet Sophie Wilmès, die al een jarenlang economische ervaring opbouwde. Na één jaar in de Kamer te zetelen, stapt ze in de regering.

Met de 40-jarige MR-politica krijgt de federale regering er een vierde vrouw bij. Wilmès, getrouwd met een Australiër en moeder van drie dochters en een zoon, werd in 2000 verkozen als gemeenteraadslid van Ukkel. Politiek actief werd ze pas voltijds toen ze in 2006 eerste schepen werd in Sint-Genesius-Rode, haar thuisstad.

Haar vertrouwdheid met financiën haalde ze uit een avondopleiding financiële beheersing en ervaring bij de Europese Commissie, als financieel beheerder, en in een advocatenkantoor. Daar werkte ze als economische en financieel adviseur, tot ze in 2006 schepen werd in Sint-Genesius-Rode, waar ze onder meer voor begroting en financiën verantwoordelijk is.

Wilmès is ook volksvertegenwoordiger voor de MR. Ze volgde Didier Reynders op in de Kamer van Volksvertegenwoordiging in oktober 2014, nadat die minister van Buitenlandse Zaken werd binnen de regering-Michel.

Ze was ook een van de drijvende krachten in de strijd tegen aasgierfondsen. Een wetswijziging maakt het sinds mei dit jaar onmogelijk voor dergelijke hefboomfondsen om tegen zeer lage prijzen obligaties van arme, met schulden beladen landen op te kopen en vervolgens voor de rechtbank de betaling te eisen van de (veel hogere) nominale waarde waartegen ze zijn uitgegeven.

‘Sophie Wilmès is een jonge, dynamische, hardwerkende vrouw, gerespecteerd door allen’, aldus MR-voorzitter Olivier Chastel. ‘Haar CV en haar competenties met financiën hebben in haar voordeel gepleit. Ze zal al haar energie en competenties naar de federale regering brengen om werk te creëren en de toekomst van onze sociale zekerheid te vrijwaren.’