UHasselt verlaagt publicatiedruk door alternatieve evaluaties

Print
UHasselt verlaagt publicatiedruk door alternatieve evaluaties
Hasselt / Diepenbeek -

De druk op universitaire onderzoekers om wetenschappelijke publicaties te doen, wordt niet alleen aan de KU Leuven verminderd. De Universiteit Hasselt heeft vorig jaar al een alternatief evaluatie- en bevorderingssysteem uitgewerkt waarbij, naast de publicaties, ook andere criteria van belang zijn, zoals “deelname aan activiteiten die de interne en externe community van de universiteit versterken”, zegt rector Luc De Schepper.

Het probleem van de publicatiedruk is de rector van de UHasselt al langer bekend. “Dit hangt nauw samen met de werkdruk. Die is toegenomen omdat de toegekende middelen niet in verhouding tot het aantal studenten zijn toegenomen”, aldus de rector.

“Het begeleiden van doctoraten neemt bijvoorbeeld veel tijd in beslag, waardoor er wat ademruimte moest gecreëerd worden. Waar evaluaties en promoties tot hoogleraar vroeger uitgingen van onderzoek en publicaties, is dat systeem inmiddels aangepast.”

De UHasselt brengt nu bij de beoordeling van medewerkers ook andere criteria in rekening. “Het gaat om de organisatie of deelname aan activiteiten die de interne en externe community van onze universiteit versterken”, legt rector De Schepper uit. “Ik denk aan wetenschapspromotie, samenwerking met scholen of deelname aan expertencommissies. We hechten ook veel belang aan mensen die excelleren in onderwijs. Het structureel verbeteren van de opleidingen is voor ons ook een goede reden om tot bevordering over te gaan. De uitbreiding met al deze criteria is onze manier om de publicatiedruk te verminderen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio