Food

Zo kook je lekker met restjes

Print
Zo kook je lekker met restjes

Foto: Shutterstock

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit elk jaar tussen de 43 en 62 kilogram voedsel weg, blijkt uit cijfers van OVAM en de Vlaamse overheid. En dan gaat het enkel om wat effectief de vuilnisbak ingekieperd wordt, wat aan de kippen wordt gegeven of op de composthoop terechtkomt wordt daar niet bijgerekend. Hoog tijd om daar iets aan te doen, moeten ze ook bij de KVLV gedacht hebben. Naast het iconische 'Ons Kookboek' brachten ze nu ook een boekje uit met smakelijke recepten die je met restjes kunt klaarmaken zodat die niet weggegooid hoeven te worden. We selecteerden drie recepten uit 'No Leftovers - Koken met restjes'.

Restje spaghetti: Spaghettiquiche

Ingrediënten: 400 g gekookte spaghetti, olijfolie, 1 ui, 4 eieren, 4 eetlepels room, 1/2 eetlepel kerriepoeder, enkele druppels tabasco, 200 g geraspte belegen kaas, 2 knoflookteentjes, 200 g gezouten spekblokjes, 50 g zongedroogde tomaten, peper, zout

Klop de eieren los met de room, het kerriepoeder en de tabasco. Roer er de kaas onder en breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui fijn en pers de knoflook. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Bak de spekblokjes aan in wat olie. Voeg de ui toe en laat zachtjes fruiten zonder te kleuren. Voeg de knoflook en tomaten toe en laat even mee fruiten. Meng er de spaghetti door. Haal van het vuur en meng de spaghetti met het eimengsel. Schep in een beboterde ovenschotel of taartvorm, strijk de bovenkant glad en druk aan. Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C tot het eimengsel gestold is en de taart mooi bruin is. Snijd in punten en serveer met een frisse salade.

Aardappelen op overschot: Aardappelcarpaccio met paprika en Parmezaanse kaas

Ingrediënten: 3 gekookte vastkokende aardappelen, 6 eetlepels olijfolie, enkele druppels citroensap, 2 eetlepels fijngesneden bieslook, 1/4 rode paprika, peper, grof zeezout, 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Versnipper de bieslook en rode paprika en meng met de olijfolie. Voeg het citroensap toe en kruid met peper en grof zeezout. Snijd de aardappelen in zeer fijne plakjes en schik ze op borden. Overgiet met de olijfolie en werk af met de Parmezaanse kaas. 

Te veel rijst gekookt: Wafels met rijst

Ingrediënten: 400 g zelfrijzende bloem, 150 g boter, 4 eieren, 5 dl karnemelk, 100 g gekookte rijst, 120 g rietsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, mespunt zout, poedersuiker

Splits de eieren. Klop de dooiers los met de karnemelk. Voeg dit eimengsel, het zout, de rietsuiker en vanillesuiker al roerend bij de zelfrijzende bloem. Smelt de boter. Hak de gekookte rijst met de gesmolten boter in de keukenrobot en meng onder het deeg. Laat het deeg ongeveer 10 minuten rusten en klop nog eens krachtig door. Klop de eiwitten tot sneeuw en meng deze voorzichtig onder het deeg. Bak de wafels en serveer ze met poedersuiker.

Niet te missen