Hongarije waarschuwt vluchtelingen in Libanese kranten

Print

Hongarije heeft publicitaire ruimte gekocht in Libanese kranten om kandidaat-vluchtelingen te waarschuwen voor een mogelijke gevangenisstraf als ze illegaal het Hongaarse grondgebied binnenkomen. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Denemarken, dat op 7 september ook met bijlages uitpakte om asielzoekers te wijzen op de strengere asielwetgeving van Kopenhagen.

‘De Hongaren zijn gastvrij, maar de strengst mogelijke maatregelen zullen worden genomen tegen hen die illegaal Hongarije proberen binnen te komen’, luidt de tekst in het Engels en in het Arabisch maandag in drie Libanese kranten. ‘Illegaal de grens met Hongarije oversteken is een misdaad die kan worden bestraft met een gevangenisstraf.’

Hongarije is een belangrijk transitland voor vluchtelingen op weg naar West-Europa. Sinds januari kwamen al meer dan 200.000 asielzoekers via het land. Hongarije heeft aan zijn grens met Servië echter een omheining uit prikkeldraad opgetrokken en hanteert een harde lijn tegenover vluchtelingen. Die proberen West-Europa nu langs andere wegen te bereiken, met name langs Kroatië.