Catalaanse onafhankelijkheid bedreigt FC Barcelona

Print
Catalaanse onafhankelijkheid bedreigt FC Barcelona

Foto: AFP

FC Barcelona en alle andere Catalaanse clubs zullen niet meer mogen uitkomen in de Primera Division in het geval van onafhankelijkheid van Catalonië. Dat herhaalde de voorzitter van de Spaanse profliga, Javier Tebas, maandag naar aanleiding van de aankomende regionale verkiezingen in Catalonië.

Tebas legde zondagnacht op de Spaanse publieke tv-zender TVE uit dat de wetgeving in Spanje op dit moment niet toestaat dat clubs uit 'vreemde' staten deelnemen aan het Spaanse voetbal, met als uitzondering de clubs uit Andorra.

'De sportwetgeving is heel duidelijk: de enige niet-Spaanse clubs die mogen deelnemen aan het Spaans kampioenschap voetbal zijn de Andorrese voetbalclubs', verklaarde de voorzitter van de Spaanse profliga. 'Als er geen nieuwe onderhandelingsronde komt, is het onmogelijk dat Catalaanse clubs deelnemen aan La Liga. Dat geldt overigens niet enkel in het voetbal. Ook in het basketbal en handbal zullen Catalaanse clubs uitgesloten worden. Ze zullen aan geen enkele sportcompetitie in Spanje meer kunnen deelnemen.'

Dit liet Tebas vorig jaar ook al eens weten aan een Spaanse radiozender. 'Voor een wetswijziging is een stemming in het Spaanse parlement nodig. En het valt af te wachten of de betrokkenen hun akkoord zullen geven.'

Voor FC Barcelona zouden de gevolgen niet te overzien zijn. De regerende landskampioen en Champions League-winnaar is behalve in het voetbal ook actief in het basketbal, handbal en futsal. Verder spelen ook Espanyol Barcelona (Primera Division), Girona, Llagostera en Gimnastic Tarragona (Segunda Division) voetbal in de hoogste Spaanse divisies.

Catalonië is sinds 2012 in een groot conflict beland met Madrid omtrent de onafhankelijkheid. De Catalanen willen absoluut een (bindend) referendum organiseren. Dat staat Madrid vooralsnog niet toe, maar voorstanders van de onafhankelijkheid zien de regionale verkiezingen van komende zondag wel als een lakmoesproef. De uitslag zal immers duidelijk maken of de bevolking voor of tegen een eventuele afscheiding is. In november vorig jaar koos 80 procent van de deelnemers aan een niet-bindend en symbolisch referendum voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

In de marge van de nationale competitie namen FC Barcelona en Espanyol Barcelona de afgelopen jaren al deel aan de zogenaamde Catalaanse beker. Die wordt beschouwd als een erfgenaam van het ter ziele gegane Catalaanse kampioenschap dat tot het einde van de jaren ‘30 werd georganiseerd. In oktober 2014 speelden de twee clubs ook de eerste editie van de Catalaanse Supercup.