Britse premier in opspraak door dode varkenskop

Print
Britse premier in opspraak door dode varkenskop

Foto: EPA

Een onofficiële biografie brengt de Britse premier David Cameron in opspraak. Er worden enkele onsmakelijke uitspattingen uit zijn studententijd opgerakeld, die het beeld van de conservatieve politicus aardig bijstellen.

In passages uit het boek ‘Calle Me Dave’ blijkt dat Cameron in zijn studententijd in Oxford een wel heel losbandige periode doormaakte. Omdat hij heel erg graag bij een studentenclub wilde horen, was de jonge Cameron bereid tot een bizar ontgroeningsritueel. Zo zou hij zijn edele delen in een dode varkenskop hebben gestoken. Een Brits parlementslid getuigt anoniem in de biografie: hij heeft fotografisch bewijs gezien. Ook zou Cameron aan de universiteit hebben geëxperimenteerd met cannabis en deel hebben uitgemaakt van een ‘seksclubje’.

Wraakoefening?

Een belangrijke kanttekening wel: de auteur van de biografie had nog een eitje te pellen met Cameron. Lord Ashcroft was zelf tien jaar lang een belangrijke geldschieter voor de conservatieve partij van Cameron. De man, die in de top 50 van rijkste Britten staat, had echter altijd gelogen over zijn buitenlandse bezittingen en zijn domiciliëring in Groot-Brittannië. Toen dit echter in 2010 uitkwam, was zijn politieke carrière voorbij. Hij had namelijk van Cameron de belofte gekregen van een topjob, maar onder publieke druk kwam de premier op zijn belofte terug.

De biografie van Ashcroft, die hij schreef met de hulp van journaliste Isabel Oakeshott, brengt echter aan het licht dat Cameron al veel langer op de hoogte was van de ‘belastingontduiking’ van zijn bondgenoot. Het kabinet van de premier, aan Downing Street 10, wenst niet te reageren op de ‘beschuldigingen’.

Op Twitter circuleerden uiteraard al snel grapjes over de stilte in Downing Street. Zo wordt er wel eens verwezen naar de beroemde ontkenning van de Amerikaanse president Bill Clinton in het Lewinsky-schandaal: ‘I did not have sexual relations with that women’.