ACV wil niet meedoen aan treinstaking

Print
ACV wil niet meedoen aan treinstaking

Foto: BDW

ACV-Transcom, de christelijke vakbond voor onder meer het spoor, wijst het plan voor een treinstaking op 9 oktober af. Het is nog niet duidelijk of de socialistische vakbond wel zal staken.

Daarmee gaat ACV-Transcom in tegen het plan van de socialistische bond ACOD, die aan staken denkt. In het actieplan van het ACOD stond op 9 oktober een staking gepland, maar voorwaarde is wel dat er dan steun van het ACV zou komen. Maar die steun is er dus niet.

De socialistische collega’s van ACOD Spoor weten nog niet of de geplande staking van 9 oktober zal doorgaan. ‘We gaan deze week opnieuw samen overleggen’, zegt Jean Pierre Goossens, voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor.

‘In plaats van onmiddellijk te gaan voor de staking, verkiest ACV-Transcom een brede informatiecampagne op te starten’, zegt Luc Piens van ACV-Transcom. ’Het is van essentieel én vitaal belang dat het spoorwegpersoneel, pendelaars, reizigers en burgers worden geïnformeerd over de gevaren die de uitvoering van het plan met zich mee zal brengen.’ De concrete invulling van de campagne is de vakbond nog intern aan het bekijken.

‘Moderniseren is het modewoord, maar hoe kan minister Galant blijven overtuigen dat ze de NMBS wil redden door drie miljard minder werkingskosten toe te kennen’, luidt het. ’Het zijn uiteindelijk de gebruikers, de burgers en het spoorwegpersoneel, die hiervoor een hoge prijs zullen betalen’, aldus ACV-Transcom.