Volkswagen geeft vals spel toe: aandeel crasht, diesels uit handel genomen

Print
Volkswagen geeft vals spel toe: aandeel crasht, diesels uit handel genomen

Foto: AFP

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft als gevolg van het schandaal met gemanipuleerde tests de verkoop van dieselwagens met viercylindermotoren in de VS voorlopig gestopt. Het gaat om modellen van de merken Volkswagen en Audi. De Duitse regering wil nagaan of ook in Europa vals gespeeld is.

Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Volkswagen moet in de VS honderdduizenden VW’s en Audi’s terug naar de garage roepen. De wagens zijn voorzien van technologie die de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt. Dat gaat echter wel ten koste van de rijprestaties.

Om dat te omzeilen, installeerde VW software die het mogelijk maakt de uitstootbeperking alleen in te schakelen bij officiële controles, zodat dan aan de milieunormen wordt voldaan. Maar in het dagelijks gebruik zijn de auto’s veel vervuilender dan is toegestaan.

De Amerikaanse milieudienst EPA liet weten de zaak zeer hoog op te nemen. In het ergste geval dreigen boetes van 18 miljard dollar, en een niet te meten imagoschade.

Aandeel op beurs krijgt dreun

Het aandeel Volkswagen krijgt maandagochtend op de beurs van Frankfurt een dreun van vijftien procent, nadat de groep heeft toegegeven dat het in de VS heeft vals gespeeld bij milieutesten.

Volkswagen gaf opdracht tot een extern onderzoek naar het dossier. CEO Martin Winterkorn verontschuldigde zich publiekelijk voor het vals spelen.

Regering vraagt informatie

Het schandaal met de gemanipuleerde tests beperkt zich voorlopig tot de Verenigde Staten. Maar ook in Europa gaan er stemmen op om na te gaan of ook hier verkeerde informatie gegeven is. De Duitse regering heeft maandag van de autobouwers informatie gevraagd die duidelijk moet maken of ook in eigen land vals is gespeeld.

‘We verwachten van de autoconstructeurs betrouwbare informatie zodat de bevoegde autoriteit kan nagaan of vergelijkbare manipulaties zijn gebeurd in Duitsland of Europa’, aldus de woordvoerder van het Duitse ministerie van Milieu.