Torfs: “Het is niét zo dat 10.000 vluchtelingen onze sociale zekerheid ontwrichten”

Print

Rector Rik Torfs van de KU Leuven zal het vandaag tijdens zijn toespraak bij de start van het academiejaar uitsluitend hebben over de vluchtelingen. “Dit is iets van een grotere ampleur (omvang, red.), het is meer dan bijvoorbeeld een tax shift.” Torfs heeft nochtans ook groot nieuws over de KU Leuven, maar toch wil hij het daar in zijn toespraak niet over hebben.

“Universiteiten moeten spreken over belangrijke maatschappelijke problemen”, zegt Torfs maandagmorgen op Radio 1. “De vluchtelingencrisis stelt ons voor belangrijke vragen. Hoe solidair willen we zijn?”

“We mogen niet zwichten voor valse dilemma’s”, zegt Torfs. “Het is helemaal niet zo dat we de welvaartsstaat in gevaar brengen door 10.000 vluchtelingen op te vangen.”

De rector spreekt hier vandaag verder over tijdens zijn openingsrede van het academiejaar. De rector wil zijn universiteit ook een andere koers laten varen in de race naar publicaties.

Publicatiedruk verminderen

De KU Leuven neemt stappen om de publicatiedruk te verminderen. Eerder werd al duidelijk dat voortaan niet de volledige lijst met publicaties, maar de vijf beste een grotere rol spelen bij bevorderingen en sollicitaties. Verder wil de Leuvense universiteit vanaf het academiejaar 2016-2017 het voorbeeld van de Harvard Business School volgen en een biosketch invoeren, een essay over het belang van hun werk.