El Arbi en Fallah vallen in de prijzen in Toronto: “Ware droom”

Print
El Arbi en Fallah vallen in de prijzen in Toronto: “Ware droom”

Foto: svm

‘Black’, de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, heeft de Dropbox Discovery Award van het 40ste Toronto International Film Festival (TIFF) gewonnen. Dat maakte de organisatie zondagavond bekend. De award bekroont nieuw talent.

De Dropbox Discovery Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurde naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het festival. De winnaar werd gekozen uit de 30 films die het Discovery programma vormden.

Adil El Arbi was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen en sprak van “een ware droom” die uitkomt.

“We zijn extreem blij en vereerd dat we deze prijs hebben gewonnen op het belangrijkste filmfestival van Noord-Amerika. Er zijn hier niet zoveel prijzen te winnen, dus alle ogen zijn gericht op de laureaten. Ik hoop dat dit de start is van een lange tournee langs andere festivals in de wereld.” El Arbi en Fallah winnen met deze prijs 5.000 dollar.

Bilall Fallah nam ondertussen op het Filmfestival van Oostende de Telenet Publieksprijs in ontvangst, voor hun eerste film ‘Image’, die vorig jaar ingeblikt werd.

Diepe indruk

De jury in Toronto loofde ‘Black’ voor zijn “duidelijke cinematografische visie die creatief en met lef neergezet wordt”. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah laten, aldus de jury, “een diepe indruk na met de beklijvende en fijngevoelige manier, zowel visueel als auditief, waarop ze de loyaliteit en de bedreigende sfeer binnen jeugdbendes tegen het licht houden”.

De film, die in België pas op 11 november in première gaat, is gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van de bekende Wase jeugdboekenschrijver Dirk Bracke (62). Van Bracke werd eerder al de succesroman ‘Het Engelenhuis’ verfilmd onder de titel ‘Bo’.

De hoofdrollen in ‘Black’ worden gespeeld door Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi. Robrecht Heyvaert (die ook op “D’Ardennen” werkte) tekende voor de fotografie, met originele muziek van de hand van Hannes De Maeyer. Producenten zijn Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Vanhaecke voor Caviar.

Bekijk hier onze volledige tv-gids