Pijplijn

Print
Pijplijn

Foto: HBvL

Aan de grenzen van Kroatië, Servië, Hongarije en Slovenië waren zondag weer duizenden vluchtelingen samengestroomd. Wachtend op transport in wat de grote, chaotische corridor op de Balkanroute naar West-Europa en vooral Duitsland geworden is. Je zou het ook de Europese vluchtelingenpijplijn kunnen noemen.

De weg waarlangs transitlanden de exodus zo snel mogelijk van hun grondgebied weg lozen.

Dat lozen gebeurde de voorbije dagen in een verbijsterend vertoon van improvisatie met afschuifbussen, steeds meer prikkeldraad en zo nu en dan traangas. Het ging gepaard met steeds kribbiger gekibbel tussen de Midden-Europese regeringen. De Hongaren beschuldigden de Kroaten van zielig geknoei en het in de steek laten van hun Europese partners, laten van hun Europese partners, De Roemenen beschuldigden de Hongaren van autisme en onaanvaardbaar gedrag.

Maar het zijn niet alleen de overmande landen op de Balkanroute die in het wilde weg improviseren. Ook andere EU-lidstaten bedachten de voorbije weken op eigen houtje en zonder overleg middelen om zich zo goed mogelijk af te schermen van de migrantenstroom. De vluchtelingencrisis openbaarde zich daarmee als de grote praktijktest waarin de grote praktijktest waarin de Europese Unie als waardengemeenschap maar vooral als handelende gemeenschap totaal door de mand zakt.

Ook de Duitse kanselier Merkel voert een slingerkoers die niet alleen de Europese partners maar zelfs haar eigen aanhang steeds meer verwart. Wat is nu eigenlijk de vluchtelingenpolitiek van het land dat voor de meeste van die vluchtelingen de gedroomde eindbestemming is? Duidelijk is dat ook aan de Duitse Willkomenskultur grenzen zitten. Maar waar die precies liggen? Niemand die het weet.

Over één zaak waren de meeste EU-regeringen het eens. Vluchtelingen te lijf gaan met traangas, zoals Hongaarse ordehandhavers vorige week deden, is geen ‘Europese’ aanpak. Toch bleef ook de kritiek op de Hongaarse premier Orban beperkt tot verbale verontwaardiging.

Veel Europese regeringen vinden het waarschijnlijk niet eens zo slecht dat er aan de Hongaars-Servische grens een groot hek staat dat de exodus op die plek afdamt. De Europese Unie - laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede - toonde de voorbije weken dat ze niet eens eenvormige standaarden voor de menswaardige omgang met vluchtelingen heeft. De staats- en regeringsleiders zouden woensdag tenminste daarover goede afspraken moeten maken.