48ste Grenswachthulde in Smeermaas

Print

Foto: arnold roberts

Smeermaas

Lanaken - Onder een blauwe hemel met witte wolken vond in Smeermaas voor de 48ste maal de grenswachthulde plaats. Onder begeleiding van politie en vooropgegaan door oude legervoertuigen vertrok de stoet vanuit het ontmoetingscentrum Jeugdpark richting monument in de Brugstraat.

Het is alweer 47 jaar geleden dat het monument in de Brugstraatte Smeermaas geplaatst werd ter ere van de Grenswachters. Sindsdien worden ze elk jaar gehuldigd. De Grenswachters deden in Lanaken hun intrede in het jaar 1934, toen ze vanuit ’t opleidingskamp Beverlo de nieuwe kazerne, ‘de Caritat de Peruzzis’, kwamen bezetten, met als hoofdtaak de bescherming van de grenzen en bezetting van de bunkers. langs de kanalen. Zolang er genoeg oud-grenswachters in leven waren, werden de vereringen door hen zelf gedaan, in samenwerking met het in 1968 opgerichte Smeermazer feestcomité. Later werd de hulde overgenomen door de Fanfare de Grensbewoners en sedert 2003 door het grenswachtcomité. Met het overlijden van de laatste grenswachter Hem Vuerstaek, in zijn 106 levensjaar, zijn er alleen nog nabestaanden. De oudste aanwezige was nu Guillaume Vrancken met echtgenote, lid van het Geheim leger Lanaken.

Centraal staat nu, sedert 2003, de deelname van de twee laatste schooljaren van de Basisschool ‘Aan de Basis’, samen met oud-militairen uit België met hun vaandeldragers en omdat Lanaken een grensgemeente is ook Nederlandse oud mariniers. Oude legervoertuigen, van de vereniging ‘Hell on Wheels’, zijn eveneens steeds aanwezig in de kop van de stoet. Ook de burgemeester en een afvaardiging van schepenen en gemeentebestuur zijn aanwezig bij de huldiging. Na het welkomstwoord van Josianne Hendriks-Kuipers, lid van het grenswachtcomité, kwamen de voorzitter Hans Elsen van het grenswachtcomité en de voorzitter van het OCMW en inwoner van Smeermaas, Michel Stevens aan het woord. Na hen waren het een aantal leerlingen die gedichten voorlazen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio