Davis Cup-coach Johan Van Herck: ‘Dit was een speciale wedstrijd’

Print
Davis Cup-coach Johan Van Herck: ‘Dit was een speciale wedstrijd’

Foto: Isosport

België heeft na vijf wedstrijden tegen Argentinië in Vorst Nationaal de finale van de Davis Cup bereikt. Steve Darcis (ATP 64) versloeg zondag in het beslissende enkelspel Federico Delbonis (ATP 65). Kapitein Johan Van Herck mag met zijn team voor het eerst sinds 1904 strijden voor de eindzege in de Davis Cup.

‘We hebben samen met een uitzinnig publiek zoveel verschillende emoties gevoeld’, zei Van Herck op de persbabbel. ‘Het was een speciale wedstrijd. In de eerste set was Darcis te sterk voor Delbonis. Daarna kwam de Argentijn terug in de wedstrijd. Tot op het einde van de derde set hebben we moeten knokken. Toen Steve in de vierde en laatste set 5-4 voorkwam, gaf dat een speciaal gevoel. Daarna pakte Delbonis weer de leiding (5-6), maar we gaven ons niet gewonnen. Het was een opdoffer, maar we hadden de set zeker nog niet verloren.’

Darcis heeft in totaal 11 uur op het veld gestaan, waarvan vier in het enkelspel van vrijdag tegen Leonardo Mayer en vier in het dubbelspel aan de zijde van Ruben Bemelmans op zaterdag. ‘Ik kon voor de laatste match kiezen voor de fysieke frisheid van Ruben, maar dat deed ik niet. Ik koos voor Steve, die goed gerecupereerd was en meer ervaring heeft’, verklaarde Van Herck de keuze.

In de finale van de Davis Cup wacht het Groot-Brittannië van Andy Murray (27-29 november). Ook die confrontatie wordt afgewerkt in België. ‘Daar denken we nog niet aan, dat is iets voor de dagen die komen’, zei de Belgische teamkapitein, die het overweegt om de finale op gravel te laten afwerken.