Spanje kroont zich voor derde keer tot Europees kampioen basketbal

Print

Spanje heeft zich zondag op het EK basketbal voor mannenteams in het Franse Villeneuve-d’Ascq voor de derde keer tot Europees kampioen gekroond. In de finale waren de Spanjaarden, onder impuls van NBA-ster Pau Gasol (25 punten en 12 rebounds), met 80-63 (rust: 41-32) te sterk voor Litouwen.

De Spanjaarden namen zo revanche voor de nederlaag in de EK-finale van 2003 tegen het Baltische land. Spanje pakte eerder al in 2009 en 2011 de Europese titel. Litouwen, twee jaar geleden verliezend finalist, en Spanje verzekerden zich dankzij hun finaleplaats van een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de groepsfase verloren de Litouwers nog met 76-74 van de Belgian Lions.

Pau Gasol werd verkozen tot Most Valuable Player van het toernooi. De Spaanse gigant van de Chicago Bulls tekende gemiddeld voor 25,4 punten, 8,4 rebounds en ruim twee blocks. Gasol was in de halve finale tegen Frankrijk goed voor liefst 40 punten.

Eerder op de dag veroverde gastland Frankrijk brons. ‘Les Bleus’ waren in de kleine finale met 81-68 te sterk voor Servië.

De eindstand:
1. Spanje
2. Litouwen
3. Frankrijk
4. Servië
5. Griekenland
. Italië
7. Tsjechië
8. Letland
9. Slovenië
. Turkije
. Kroatië
. Finland
. Polen
. Israël
. Georgië
. BELGIE
17. Rusland
. Duitsland
. Macedonië
. Estland
21. Bosnië en Herzegovina
. IJsland
. Nederland
. Oekraïne