Armstrong neemt het op voor 'legende' Museeuw

Print

Foto: Carle Coppejans

Johan Museeuw heeft zondag op Twitter felicitaties en aanmoedigingen gekregen van Lance Armstrong en diens toenmalige ploegmanager Johan Bruyneel. Museeuw kreeg ruggensteun van de twee dopingzondaars, omdat hij zelf opnieuw over zijn dopingverleden praatte in de krant ‘De Zondag’.

Armstrong tweette dat hij nooit zal vergeten tegen Museeuw gekoerst te hebben, en verhief de Leeuw van het peloton tot ‘een legende’. Bruyneel van zijn kant stelde dat de 50-jarige West-Vlaming een mooi en realistisch interview gaf, waarin hij ‘nagels op koppen’ sloeg. ‘Je was en blijft een groot kampioen’, aldus de voormalige ploegleider van Armstrong.

 Museeuw zelf zei vereerd te zijn met de complimenten en de ruggensteun. ‘Omdat ik gezegd heb zoals het was, en het vertelde omdat het me de laatste weken weer begon dwars te zitten dat men mij blijft zwartmaken’. Museeuw stelt in het interview dat hij inderdaad doping nam in zijn loopbaan, omdat toen het hele peloton dat nam. Een kleine twee procent slikte niet, en daarbij was tweevoudig winnaar Edwig Van Hooydonck, dixit Museeuw. 

Museeuw vs Wilfried Peeters 

Hij viseert in het interview ook oud-ploegmaat Wilfried Peeters, omdat hij die hem de rug toekeerde na eerdere dopingbekentenissen van Museeuw. Nochtans wist Peeters volgens Museeuw alles van het dopinggebruik van de kampioen, gewoon omdat ze jaren de kamer deelden, zelfs mekaars onderbroeken droegen. Of Peeters zelf ook doping nam, wordt door Museeuw niet beantwoord, maar hij noemt de ploegleider van Etixx-Quick Step niet bij naam als hij het over de uitzonderingen heeft. Het zit Museeuw ook dwars dat niet alleen Peeters hem de rug toekeerde, maar ook vanuit Quick Step geen erkenning meer komt voor zijn prestaties. Omgekeerd wenste Museeuw gisteren op Facebook wel Tom Boonen en Tony Martin alle succes in de ploegentijdrit.

 ‘Wat wil je dat ik daarop zeg?’, reageerde Wilfried Peeters in het Amerikaanse Richmond. ‘Ik heb dat artikel van ‘De Zondag’ snel even op mijn iPhone gezien. Hij zingt altijd hetzelfde liedje. Ik apprecieerde Johan Museeuw als renner. Ik heb met hem de mooiste tijd meegemaakt. Ik zou morgen opnieuw net hetzelfde doen en honderd procent in zijn dienst rijden. Ik heb geen seconde spijt van wat ik voor Johan deed. Ik denk dat we elkaar als renners groot hebben gemaakt. Ik heb zeer veel geleerd van hem. Zeker qua karakter. Hij heeft me harder gemaakt in de stiel.’

‘Ik blijf Johan waarderen’

‘Ik ben dan gestopt als coureur en ben in 2001 ploegleider geworden bij Patrick Lefevere, ook van Museeuw’, vervolgt Peeters. ‘Nadien is dat dan bij hem gebeurd (alludeert op de dopingstory). Ik kan hem daar niet in helpen. Ik ga dat blijven proberen te doen, maar méér dan dit kan ik niet. Ik heb mezelf niets te verwijten. Ik had graag heel mijn leven met Johan willen samenwerken. Helaas is de situatie anders uitgedraaid, maar dat is niet mijn beslissing. Ik heb nooit in mijn carrière iets slechts over Johan gezegd. Ik ga dat nu ook niet doen. Als hij dat van mij wil doen, okay. Je weet wat er met Johan is gebeurd. Als ik morgen alles opnieuw zou kunnen doen, dan zou ik alles omdraaien. Ik blijf hem appreciëren, zoals van dag één. Ik ga hem altijd blijven bellen en uitnodigen op evenementen.’