Visegradlanden overleggen met EU over spreidingsplan

Print
Visegradlanden overleggen met EU over spreidingsplan

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Schetyna heeft maandag opnieuw een afspraak met Asselborn Foto: AP

De ministers van Buitenlandse Zaken van Hongarije, Tsjechië, Slovakije en Polen plegen maandag in de Tsjechische hoofdstad Praag overleg met Jean Asselborn, de Luxemburgse minister van Binnenlandse Zaken die dinsdag de Europese ministerraad voorzit waar opnieuw over de spreiding van vluchtelingen gesproken wordt.

De vier zogenaamde Visegradlanden blijven een unaniem akkoord over een spreiding op basis van verplichte quota in de weg staan. De vergaderingen die deze week op de agenda staan, zijn belangrijk, zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Grzegorz Schetyna zondag. Hij spreekt van ‘sleutelmomenten voor de toekomst van Europa’.

Dinsdag proberen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken - of zij die bevoegd zijn voor asielzaken, zoals Asselborn en de Belgische staatssecretaris Theo Francken - opnieuw een akkoord te bereiken over het verplichte spreidingsplan.

Afgelopen maandag kon wegens het protest van een aantal Oost-Europese landen geen unanimiteit worden bereikt. De andere EU-lidstaten dreigen er nu mee het spreidingsplan met een stemming door te drukken. Als dat gebeurt, zal Tsjechië naar het Europees gerechtshof stappen, zo klonk het zaterdag bij de Tsjechische vicepremier Pavel Belobradek.

Woensdag focussen op andere punten

Woensdagavond komen de staatshoofden en regeringsleiders naar Brussel afgezakt voor een Europese top. Verschillende lidstaten drongen aan op een spoedbijeenkomst, maar de netelige kwestie van het spreidingsplan zou dan al van de baan moeten zijn.

Voorzitter Donald Tusk hoopt zijn aandacht te kunnen vestigen op het verlenen van hulp aan die EU-landen die in de ’frontlijn’ van de migratiestromen liggen, op meer samenwerking met de Westelijke Balkanlanden, Turkije en de buurlanden van Syrië, op steun aan het Wereldvoedselprogramma WFP van de Verenigde Naties, op terugkeer en readmissie en op diplomatieke inspanningen voor een uitweg uit de oorlog in Syrië. ‘Het is van het allerhoogste belang dat we een geloofwaardig Europees migratiebeleid uittekenen’, zei hij vrijdag nog.

Toegevingen

Roemenië en Letland werden de voorbije weken in een adem genoemd met de landen die niet van verplichte quota willen weten. De Letse regering sloot donderdag de rangen en besloot de spreiding te aanvaarden. In Roemenië blijft president Klaus Iohannis tegen verplichte quota gekant, maar hij houdt er rekening mee dat het tot een stemming zal komen en zijn land geen keuze zal worden gelaten.

De Poolse eerste minister Ewa Kopacz laat intussen verstaan dat ze inspraak wil over de vluchtelingen die naar Polen zouden worden gestuurd, maar dat ze wel bereid is 10.000 tot 12.000 mensen op te nemen, in lijn met wat op tafel ligt.

Alles samen zouden 120.000 vluchtelingen die via Italië, Griekenland en Hongarije de EU binnenkomen over de Unie worden verdeeld. Een eerder spreidingsplan, dat betrekking heeft op 40.000 mensen, kreeg al groen licht.