AA Gent duwt negen Luikenaars nog dieper in de put

Print

AA Gent heeft zijn gelijkspel in de Champions League een positief vervolg gegeven in de Jupiler Pro League. De landskampioen won thuis met 4-1 tegen Standard. De Luikenaars stonden nochtans bijna de volledige eerste helft verdiend op voorsprong, maar slikten twee goals en een rode kaart vlak voor de pauze. Toen halfweg de tweede helft Matton de 3-1 scoorde en Dussaut van het veld werd gestuurd was de match definitief gespeeld. AA Gent behoudt dankzij deze zege voeling met de top, Standard zakt steeds dieper weg in het klassement en staat pas veertiende. Bekijk de samenvatting vanaf 23u op Sportwereld.be.

Hein Vanhaezebrouck had één verrassing in petto in zijn basisopstelling: Moses Simon verdween naar de bank in plaats van Yaya Soumahoro. Raman verving de geblesseerde Dejaegere. Standard-coach Yannick Ferrera kon geen beroep doen op de geblesseerde Brüls, Enoh, Legear, Milec en Scholz en de geschorste Teixeira.

Standard wou zich na een 0 op 9 absoluut herpakken en begon furieus aan de wedstrijd. Anthony Knockaert opende al na twee minuten de score voor de Rouches. De Luikse spits stak na een counter met de bal aan de voet het halve veld over en trapte de 0-1 fraai voorbij Sels. Een kwartiertje later dolde Knockaert opnieuw met de Gent-defensie en knalde hij een tweede keer raak. Scheidsrechter Erik Lambrechts keurde het doelpunt in eerste instantie goed, maar veranderde even later van mening op aangeven van zijn lijnrechter. Die had (terecht) handsspel van Knockaert gezien. Ook Arslanagic kreeg nog een prima kans, maar Sels bracht redding met het been.

En AA Gent? Dat was een schim van de uitstekend voetballende ploeg die afgelopen week het vuur aan de schenen legde van Olympique Lyon in de Champions League. Pas in de 41e minuut bokste de thuisploeg een eerste kans in elkaar. Maar het was wel meteen raak. Depoitre kopte (nipt vanuit buitenspel) de bal terug tot bij Kums. De aanvoerde vloerde met een lage schuiver doelman Thuram.

Match kantelt in vier dolle minuten voor de rust

In vier dolle slotminuten voor de rust kantelde de match finaal in het voordeel van AA Gent. Vier minuten na de gelijkmaker, werd Standard-speler Arslanagic van het veld gestuurd nadat hij de doorgebroken Depoitre net buiten de zestien meter tegen de grond had gewerkt. Opnieuw nam de ref de (terechte) beslissing op aangeven van zijn assistent. Héél Standard kookte van woede. En dat werd er niet beter op toen Danijel Milicevic de daaropvolgende vrije trap onder de muur in de hoek knalde. Zo mocht AA Gent erg gevleid met een voorsprong de rust in.

Een kwartier na de rust was de match definitief gespeeld. Thomas Matton was nog maar net Benito Raman komen vervangen toen hij een weggekopte hoekschop in één keer op de slof nam. Thuram reageerde te laat en het stond 3-1. Twee minuten later moest Standard met negen man verder. Damien Dussaut gleed stevig door op Milicevic en werd van het veld gestuurd. Een strenge beslissing.

Zo verdween al het vuur uit de wedstrijd en AA Gent liet na om de score nog hoger te laten oplopen. Vooral Moses Simon - ingevallen voor de geblesseerde Soumahoro - deed daarbij zijn duit in het zakje. De Nigeriaanse aanvaller mist drie open kansen. En toen hij toch eens de netten deed trillen, werd zijn goal onterecht afgekeurd. Dan stond het vizier van Thomas Matton een flink stuk scherper. In de slotfase tikte hij een knappe voorzet van Asare in doel: 4-1.

In het klassement klimt AA Gent dankzij de zege naar een gedeelde tweede plaats, op 5 punten van de verrassende leider Oostende. Standard blijft met 7 op 24 helemaal onderin hangen. De prestatie van Standard was bemoedigend, maar de crisis blijft nog wel een tijdje hangen op Sclessin.

Opmerkelijk: Scheidsrechter Erik Lambrechts nam twee belangrijke beslissingen op basis van zijn assistent. Hij keurde op aangeven van zijn assistenten de 0-2 van Knockaert terecht af en stuurde Dino Arslanagic met rood naar de kant.

Hoogtepunten

2’ Na vrije trap kan Standard counteren, Knockaert loopt het hele veld over en knalt de bal in de linkerbenedenhoek: 0-1.

13’ Commotie alom. Knockaert scoort na handspel en ref Lambrechts heeft dat niet gezien, de lijnrechter komt uiteindelijk tussen en dus gaat het doelpunt niet door.

26’ Het is weer hetzelfde liedje met Yaya Soumahoro. Bij de correcte tackle van Trebel wordt zijn knie geraakt, Yaya kan niet meer verder, Simon komt hem vervangen.

29’ Dossevi vindt de mee opgerukte Arslanagic, die schiet alleen voor Sels tegen de benen van de uitgekomen doelman.

41’ Eindelijk een goede aanval van Gent. Milicevic zet voor, Depoitre kopt terug en Kums trapt de bal in één tijd langs de grond in de doel: 1-1.

45’ Dino Arslanagic krijgt een directe rode kaart. Standard moet met een man minder verder.

Opnieuw moet de lijnrechter ref Lambrechts bijspringen. Depoitre alleen op weg naar Thuram en Arslanagic haakt de spits. De ref twijfelt even, maar geeft op aangeven van zijn assistent terecht rood.

45’+2’ En zo is het plots 2-1 voor de thuisploeg. Specialist Danijel Milicevic knalt de vrije trap onder de muur door. Thuram is geklopt en AA Gent mag met compleet onverwacht met een gevleide voorsprong de rust in. Héél Standard is woest op scheidsrechter Erik Lambrechts: 1-2.

50’ Raman krijgt een open schietkans, maar besluit te centraal, Thuram haalt weg met zijn been, Depoitre ziet zijn rebound afgeblokt.

61’ Een weggekopte hoekschop komt bij Matton terecht, die haalt vanaf de rand van de zestien goed in één tijd uit. Knappe goal, maar niet onhoudbaar voor Thuram, die de bal onder zich door ziet gaan: 3-1.

63’ Damien Dussaut krijgt een directe rode kaart. Standard moet met een man minder verder.

Rechtstreeks rood voor Dussaut die hard inglijdt op Milicevic. Standard nog met negen.

68’ Neto kopt de bal door tot bij Simon, alleen voor Thuram trapt Moses hoog over doel.

71’ Foket wordt afgevlagd aan de tweede paal, hij legt terug met het hoofd en Simon verlengt in doel. Afgekeurd, maar geen sprake van offside.

75’ Ook derde keer geen goede keer voor Simon. Aan de tweede paal kopt Simon goed naar de grond, maar Thuram klemt de bal nog net tussen zijn benen en weert af. Het zit niet mee voor Simon.

87’ Depoitre laat de pass van Matton slim door de benen gaan tot bij Simon, die schiet de bal de tweede ring in.

89’ Matton met zijn tweede goal. Asare en Kums met een één-tweetjes, Asare legt voor doel en Matton glijdt binnen: 1-4.