UEFA ontkent dopingprobleem in voetbal na bezwarende reportage

Print
UEFA ontkent dopingprobleem in voetbal na bezwarende reportage

Foto: EPA

Volgens de Europese voetbalbond UEFA zijn er geen harde bewijzen dat in het voetbal een dopingprobleem bestaat. De organisatie reageerde zondag in een persbericht op de resultaten van een opmerkelijke studie die door de Duitse zender ARD publiek zijn gemaakt.

De ARD kon een rapport, dat werd besteld door de UEFA, inkijken waaruit zou blijken dat bij dopingtesten die 2008 en 2013 bij 879 voetballers zijn afgenomen, 68 een verdacht resultaat hebben opgeleverd. Dit komt overeen met een percentage van 7,7 procent terwijl vorige UEFA-controles slechts 1,3 procent ‘verdachte’ tests aan het licht brachten.

Op wie de positieve testen betrekkingen hebben, is niet bekend aangezien de controles anoniem werden afgenomen. Maar de ARD wijst er in de reportage op dat het hoge aantal verdachte gevallen kan wijzen op grootschalig dopingmisbruik in het voetbal, ook al is daar geen bevestiging van.

Biologisch paspoort

De UEFA reageert zondag in een communiqué. “Deze studie biedt op geen enkele manier een wetenschappelijk bewijs van mogelijk dopinggebruik in het voetbal. De studie toont wel aan dat de invoering van een biologisch paspoort in het voetbal gunstig kan zijn omdat het de mogelijkheid zou bieden bijkomende analyses uit te voeren in het geval van atypische resultaten. De UEFA hanteert al jaren een streng antidopingbeleid. We voeren jaarlijks ruim 2.000 controles uit en met slechts twee positieve gevallen, allebei na inname voor recreatief gebruik, is er het bewijs dat doping in het voetbal zeldzaam is.”