Food

Wat is de beste methode om voedsel op te warmen?

Print
Wat is de beste methode om voedsel op te warmen?

Foto: Shutterstock

Er zijn veel verschillende manieren om eten op te warmen, maar niet allemaal zijn ze even goed. Door het opwarmen verliezen de ingrediënten sowieso een deel van hun voedingswaarde en gezonde bouwstoffen. Maar is eten opwarmen in de microgolf dan het best, of ga je toch beter stomen of bakken? De Amerikaanse krant The Huffington Post vroeg het aan enkele experts.

Terwijl de microgolfoven al enkele decennia is ingeburgerd, blijft het toestel een wat slechte reputatie met zich meesleuren. Zo bestaat er het misverstand dat eten opwarmen in de microgolf minder goed zou zijn. Maar daar blijkt dus niets van aan, integendeel. 'In vergelijking met koken in warm water en bakken, verlies je net minder voedingswaarden bij het gebruik van de microgolf. Dat komt omdat het een droge manier van opwarmen is en daardoor wateroplosbare stoffen als vitamine B en C niet verdwijnen. Bovendien is het een snel proces waardoor de voedingsstoffen minder lang aan de warmte worden blootgesteld', stelt Guy Crosby, professor aan de Harvard School of Public Health.  

Hoe je voedsel ook opwarmt, bouwstoffen verliezen doe je sowieso. Maar wat is dan de beste methode? Daar zijn de wetenschappers het niet helemaal over eens. Het koken van voedingsstoffen zorgt er namelijk voor dat hittegevoelige vitaminen verdwijnen, of je nu bakt, kookt, stoomt of iets in de microgolf stopt. Belangrijk is de hoogte van de temperatuur en de tijd die de vitamines aan de warmte worden onderworpen.

Stomen of toch niet?
Professor Crosby stelt dan ook voor om voedsel in grote stukken te doen en het kort op te warmen voor je het opdient. Hij geeft daarbij de voorkeur aan stomen, zeker in het geval van groenten. Maar daar is zijn collega Dr. Ashim Datta van de Cornell University het niet mee eens. 'Er bestaat geen beste methode, want alles is afhankelijk van welk type voedsel, de kookmethode en het toestel waarmee je het doet. Dat koken in de microgolf ervoor zorgt dat er minder voedingsstoffen verloren gaan doordat het proces sneller gaat is waar, maar verder kunnen we geen algemene conclusies maken.'

 

 

Niet te missen