Oogstbrigade ‘Planten van Hier’ op pad in Lanaken

Print
Lanaken - In de herfst hangen struiken en bomen weer vol vruchten. Drukke tijden dus voor de oogstteams van de sociale economiebedrijven die uitrukken om het zaad van waardevolle ‘Planten van Hier’ te verzamelen.

‘Planten van hier’ hebben zich eeuwenlang aangepast aan onze lokale omstandigheden en zijn bijgevolg perfect afgestemd op hun omgeving. Daardoor zijn hun genen van onschatbare waarde en zorgen ze voor een evenwicht in de natuur.

Gewapend met een paar hoge ladders, een haak om takken naar te beneden te houden, een paar lege emmers, jute zakken en een elektronische weegschaal trekken de plukkers er elke morgen op uit. Hun tocht wordt op voorhand uitgestippeld door een monitor die op basis van een verzameling fiches en plannetjes de oogstpotentie van de locaties inschat. Met respect voor de natuur en oog voor de genetische diversiteit oogsten ze hier dan manueel honderden kilo´s zaad, dat naderhand wordt opgekweekt door gespecialiseerde kwekers.

De teams oogsten alleen op een beperkt aantal locaties die aan strenge criteria moeten voldoen. In Lanaken werden 16 locaties aangeduid. De voorbije week was het team druk in de weer op één van de oogstlocaties in Gellik. Bruno, Franco, Benni, Jos en Ludo plukten in een waardevol weiland een tiental kilogram zaad van Eenstijlige meidoorn. Eenstijlige meidoorn herken je aan zijn donkerrode schijnvruchten die één zaad bevatten. Ze zijn gemakkelijk te oogsten, zolang je maar handschoenen draagt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio