Francken: ‘Ik heb de indruk dat Maximiliaanpark wordt uitgebaat door mensen die de situatie misbruiken’

Print

Staatssecretaris van Asiel en Migratie stelt zich vragen bij de uithaal van het Burgerplatform over de opvang in het WTC III-gebouw en de toestroom van nieuwe mensen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark. “Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat het Maximiliaanpark wordt uitgebaat door mensen die de situatie misbruiken om te kunnen fulmineren tégen de regering en vooral tégen mij als persoon. Maar dat kan natuurlijk maar een indruk zijn, hé”, schrijft Francken op zondag op zijn Facebook-pagina.

Elodie Franckart van het Burgerplatform ter ondersteuning van de vluchtelingen zei zaterdag dat er extra tenten opgetrokken zijn in het Brusselse Maximiliaanpark, tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken, om nieuwe asielzoekers op te vangen. Volgens Franckart zoeken mensen hun toevlucht tot het tentenkamp omdat de DVZ tijdens het weekend gesloten is, de controle aan de ingang van de pre-opvang in het WTC III-gebouw ontmoedigend werkt en omdat er geen gescheiden slaapzalen zijn.

Dat het Rode Kruis controles voert aan de ingang van de pre-opvang is volgens de staatssecretaris normaal. “Moet het Rode Kruis dan iedereen zomaar binnenlaten? “, vraagt Francken zich op Facebook af.

Dat de DVZ tijdens het weekend gesloten is, is volgens Francken geen nieuw gegeven. “Mensen die in het weekend toekomen hebben altijd al moeten wachten tot maandagmorgen om asiel aan te vragen, dat is nooit anders geweest.”

Het verwijt dat er geen gescheiden slaapzalen zijn in het WTC III-gebouw, doet Francken af als onzin. “Er zijn gescheiden slaapzalen. De drie vrouwen slapen apart.”

De nieuwe verwijten doen Francken vragen stellen. “De regering is echt van goede wil”, zegt de staatssecretaris aan Belga. Daardoor kan hij zich “moeilijk van de indruk ontdoen” dat de situatie in het tentenkamp wordt “uitgebuit” door de de uitbaters om te “fulmineren tégen de regering en vooral tégen mij als persoon”.

Vorige week vrijdag werd Francken uitgenodigd voor een bezoek aan het tentenkamp. “Maar op het laatste moment is het bezoek geannuleerd en verplaatst naar later omdat mijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Daarna heb ik er niets meer van gehoord”, besluit Francken.