Goudzoekers op campus de helix

Print
Goudzoekers op campus de helix

Foto: Guy Willems

Maasmechelen - Britt Kösters en Doguhan Bektas uit het 6de jaar van de richting Chemie op campus de helix werken voor hun geïntegreerde proef een uniek project uit. Via een chemisch proces gaan ze goud recupereren uit oude computeronderdelen.

“We willen laten zien dat er in ons dagelijks leven toch wel meer waardevolle spullen zijn dan we vaak denken”, aldus Britt Kösters. De twee leerlingen zijn reeds gestart met het verzamelen van oude computers en het demonteren van de onderdelen. Zo zijn alle contactpunten in bijvoorbeeld RAM-geheugens gecoat met een laagje goud.
“Waarschijnlijk is dit niet meteen een rendabele manier om goud te winnen”, zegt Doguhan Bektas. “Rekening houdend met de kostprijs van de producten die nodig zijn om te zorgen dat we van printplaat naar zuiver 24K goud gaan en de werkuren, ligt het kostenplaatje misschien hoger dan de waarde van het gewonnen goud. Als dit proces echter op grote schaal wordt toegepast, kan men het gedeeltelijk automatiseren en ook andere metalen zoals nikkel en koper terugwinnen.”
Om 1 g goud te recupereren is er ongeveer 5 kg elektronisch schroot nodig. Daarom doen we een oproep aan de lezers om hun oude laptop of pc (zonder monitor) aan ons te schenken. U kunt uw oude pc meegeven aan een leerling van campus de helix. Wij kunnen uw pc ook bij u thuis afhalen. Neem daarvoor contact op met Doguhan Bektas via e-mail do_b@live.be of telefonisch + 32 484/21.43.46.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio