Myanmar wil komaf maken met stuur aan rechterkant

Print
Myanmar wil komaf maken met stuur aan rechterkant

Foto: EPA

Als het van de autoriteiten in Myanmar afhangt staat het stuur in alle auto’s van het land binnenkort links. Met de nieuwe wet wil Rangoon een van de meest vreemde aspecten uit de jarenlange militaire dictatuur rechtzetten. Momenteel rijden de auto’s in Myanmar aan de rechterkant van de weg, terwijl tegelijkertijd ook het stuur rechts staat.

Die vreemde situatie kwam er nadat de uitermate bijgelovige en paranoïde dictator Ne Win meer dan veertig jaar geleden zijn onderdanen opdroeg om rechts te rijden. Over het waarom van die beslissing gaf hij nooit enige uitleg, maar waarnemers vermoeden dat hij met die wijziging ofwel inging op het advies van een helderziende, ofwel eenvoudigweg voormalig kolonisator en linksrijdend Groot-Brittannië een hak wilde zetten.

In 2011 ruimde de junta in Myanmar plaats voor een voor het merendeel uit burgers bestaande regering. De meeste door het Westen opgelegde sancties werden opgeheven en de automarkt groeide explosief. In meer dan 90 procent van de wagens staat het stuur echter rechts, onder andere omdat de meeste auto’s tweedehandswagens zijn die ingevoerd werden vanuit Japan, waar ook links wordt gereden. Die contradictorische situatie zorgt ervoor dat automobilisten in Myanmar bij het voorbijsteken niet bijster veel zien en dat bussen hun passagiers te midden van de weg afzetten in plaats van langs de stoep.

Volgens de Engelstalige krant Global New Light heeft de regering vorige week groen licht gegeven voor de nieuwe wet. Eens de wet ook daadwerkelijk van kracht is, hebben automobilisten 90 dagen de tijd om hun wagen in te ruilen voor een exemplaar met het stuur aan de juiste kant, een wijziging die begrijpelijkerwijs voor heel wat ongerustheid zorgt onder de bestuurders.