Jambon wil extra controles op mensensmokkel

Print
Jambon wil extra controles op mensensmokkel

Foto: Photo News

De politie zal vanaf volgende week extra inzetten op het tegengaan van mensensmokkel. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aangekondigd in De Zevende Dag. Hij wees er ook nog op dat alle gemeenten moeten meewerken aan de opvang van de vluchtelingen.

De minister zegt dat er in het hele land acties plaats zullen vinden om de smokkelaars aan te pakken, en de vluchtelingen te registreren. De politie zal daar bijkomende capaciteit moeten voor vrijmaken. Dat zal gebeuren op de routes die vaak door smokkelaars worden gebruikt en in de grensgebieden. Maar ook in de Thalys-stations en luchthavens zijn extra controles mogelijk.

’Er zijn criminele bendes actief die zich op een schandalige manier met mensensmokkel bezighouden. Daarnaast zijn er heel wat vluchtelingen die via die weg binnenkomen en zich niet laten registreren’. De minister wil daarom alle vluchtelingen screenen ‘om zeker te zijn dat er op die manier geen terroristen binnenkomen’.

Hij wijst er ook op dat de overheid verplicht is de vluchtelingen te registreren, hoewel sommigen liever doorreizen naar een ander land.

Opvang

Hij gaf in het tv-programma aan dat alle gemeenten zullen moeten bijdragen aan de opvang. Maar, zo benadrukt hij, dat kan eerst op vrijwillige basis. Tot dusver lukt dat. Jambon sluit niet uit dat ‘als het niet anders kan’ er wel aan verplichte spreiding gedacht kan worden.

Er moet wel rekening worden gehouden met de draagkracht van de verschillende gemeenten, aldus de minister. Hij wil dan ook overleggen met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.