Probleem in kerncentrale Tihange: heropstart uitgesteld naar eind deze maand

Print
Probleem in kerncentrale Tihange: heropstart uitgesteld naar eind deze maand

Foto: BELGA

De kernreactor Tihange 1 zal nog tot 30 september stilliggen. Er zal namelijk preventief een herstelling worden uitgevoerd aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen van de centrale, zo deelt Electrabel zondagavond mee. Volgens de energieleverancier zal dit uitstel geen gevolgen hebben voor de klanten.

De kernreactor was vrijdagavond al automatisch tot stilstand gekomen wegens een technisch defect aan een watervoedingspomp van een stoomgenerator. De bedoeling was aanvankelijk om de reactor zondag weer op te starten, maar die deadline is nu verschoven naar het einde van deze maand.

"De herstellingen die nodig waren op de voedingswaterpomp na het incident zijn nu afgerond", zo verklaart Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel. "Maar in de marge daarvan werd beslist om preventief een herstelling uit te voeren op het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen", zo klinkt het. "Dit heeft dus niets meer met het incident van vrijdag te maken, het gaat om iets helemaal anders."

Keyaert zegt dat de herstellingen aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen sowieso moesten uitgevoerd worden, maar dat die actie vervroegd werd nu de centrale toch stillag.

Dat de richtdatum voor de heropstart van de reactor meteen met tien dagen wordt verschoven, komt omdat de nucleaire waakhond FANC gevraagd heeft om de interventie in "koude stilstand" uit te voeren. Dat betekent dat de centrale volledig stilgelegd zal worden, om na de herstelling progressief te worden heropgestart. Tot nu toe bevond de centrale zich in "warme stilstand".
Electrabel zegt dat het uitstel geen impact zal hebben op de werknemers, de bevolking of het milieu.