Rondzwervende vluchtelingen kunnen info opvragen via nieuwe app

Print
Rondzwervende vluchtelingen kunnen info opvragen via nieuwe app

Foto: AFP

Weten welke grens gesloten is, welke bus naar waar gaat of welke procedure gevolgd moet worden om asiel aan te vragen, ... het is voor vluchtelingen die in Europa op de dool zijn vaak geen sinecure om de juiste informatie te pakken te krijgen. Een Hongaars echtpaar heeft daarom een eenvoudige app ontwikkeld voor smartphones, waarmee vluchtelingen in de Balkan in real time alle info krijgen die ze nodig hebben.

'Die mensen zijn gedesoriënteerd en begrijpen niet wat hen overkomt. En alle informatie wordt hen onthouden, soms zelfs opzettelijk indien dat de autoriteiten goed uitkomt', verklaart Nina Kov (34) die samen met haar man de gratis app InfoAid ontwikkelde. De tool is beschikbaar in zes verschillende talen waaronder Arabisch, Pasjtoe en Perzisch.

'Iedereen die de app downloadt krijgt het meeste recente nieuws over de sluiting van de grenzen of de laatste procedures, en informatie over de nieuwste wetten in Hongarije', aldus Kov. Met de hulp van nog twee vrienden werd InfoAid op twee dagen tijd ontwikkeld, en er wordt nu ook samengewerkt met Kroatische militanten om de snel veranderende situatie op het terrein zo goed mogelijk te kunnen volgen. Inmiddels bestaat de app zo’n twee weken en hebben zich al 700 actieve, dagelijkse gebruikers aangemeld. Elke dag komen er daar nog ongeveer honderd bij.