Gorillajong overlijdt na geboorte maar mama kan hem niet loslaten

Print

Dian, een moedergorilla in de zoo van Frankfurt, is in diepe rouw. Vorige week beviel het vrouwtje van een tweeling, maar één van de twee gorillaatjes overleed kort na de geboorte. Toch weigert Dian te geloven dat het jong dood is, waardoor ze blijft rondlopen met haar kleintje.

Dian beviel op 15 september van een tweeling. Dat komt slechts zelden voor bij primaten, maar toch verliep de bevalling voorspoedig. ‘Het was echter meteen duidelijk dat één van de twee jongen kleiner en zwakker was en minder haar had. Twee dagen na de geboorte stierf het jong een natuurlijke dood’, verklaart Manfred Niekisch van de Frankfurt Zoo.

Toch blijft Dian de twee gorillaatjes dicht bij zich houden en weigert ze het dode jong los te laten. De zoo heeft beslist om niet in te grijpen en te wachten tot de 26-jarige Dian haar jong zelf achterlaat. ‘We laten de natuur haar gang gaan’, zegt Niekisch daarover. De zoo vreest namelijk dat Dian het ander jong zou kunnen verwonden in een reactie om haar dode jong te beschermen. En als de verzorgers Dian zouden verdoven, dan kan dat een effect hebben op haar moedermelk. Het is overigens niet zo uitzonderlijk dat moeders hun overleden kind bij zich houden. ‘De moederband bij primaten is zo sterk dat we wel vaker zien dat ze een overleden jong uren of zelfs dagen blijven ronddragen’, verklaart een dierenexpert.

Voorlopig is het niet duidelijk welk geslacht de gorillaatjes hebben.