Deze steden en gemeenten zijn vandaag autovrij

Print
Deze steden en gemeenten zijn vandaag autovrij

Tijdens de autoloze zondag vorig jaar namen ganzen de straten van Ham in. Foto: Raymond Lemmens

Ham -

Naar jaarlijkse gewoonte is de zondag in de Week van de Mobiliteit autoloos. Vandaag wordt daarom in 33 steden en gemeenten het centrum of een buurt autovrij gemaakt. Dat is een recordaantal, meldt de vzw Mobiel21. In Limburg worden vandaag enkel in Ham auto’s gebannen. Hasselt organiseerde donderdag al een autoluwe dag, Sint-Truiden doet dat volgende week zondag.

Fietsers en voetgangers kunnen vrij de deelnemende straten inpalmen. Op veel plaatsen vinden ook evenementen plaats, zoals wandelingen, picknicks, ludieke races of concerten. In sommige steden kunnen mensen ook kennis maken met autodelen of andere vormen van alternatieve mobiliteit.

Voor sommige gemeentes kwam zondag 20 september niet goed uit, twee gemeentes organiseren daarom een autovrije zaterdag. In vijf andere gemeentes, waaronder Hasselt, is de autoloze zondag al achter de rug en in nog eens vier gemeenten, waaronder Sint-Truiden, vindt het evenement een week later plaats.

In Brussel is zowat het hele gewest autovrij. Enkel met speciale toelating kan je de hoofdstad inrijden. Ook andere grootsteden als Antwerpen en Gent doen traditioneel mee, maar daar is slechts een deel van de stad niet toegankelijk voor wagens.

Ontdek op deze kaart welke gemeenten vandaag autovrij zijn.