Canada bereid 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen

Print
 Canada bereid 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen

Foto: EPA

De Canadese regering heeft zich bereid verklaard om binnen de twaalf maanden 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat heeft minister van Migratie Chris Alexander zaterdag meegedeeld. Hij benadrukt wel dat het engagement enkel kan worden nageleefd als de huidige regering ook na de verkiezingen van 19 oktober nog aan de macht blijft.

Door een vereenvoudiging van de administratieve procedure, kunnen de 10.000 Syrische vluchtelingen in Canada worden opgevangen 'tegen september 2016, dus vijftien maanden eerder dan voorzien', meldt de conservatieve regering. Die vereenvoudiging houdt onder meer in dat mensen die de burgeroorlog in Syrië ontvluchten voortaan 'de hoedanigheid van vluchteling' krijgen.

'Door deze mensen anders te kwalificeren, vergroten we het aantal mogelijke kandidaten' voor immigratie in Canada, stelt Alexander. Tegelijkertijd onderstreept de minister dat 'de veiligheid van de Canadezen' verzekerd blijft, ondanks die snellere procedure. De personeelsleden die bevoegd zijn voor het afleveren van visa, zullen daar de nodige instructies voor krijgen.