Hongaars-Kroatische grens volledig afgezet met prikkeldraad

Spanningen lopen op tussen Oost-Europese buurlanden

Print
De vluchtelingestroom loopt uit de hand in Oost-Europa. In plaats van een gecoördineerde aanpak op poten te zetten, schuiven Hongarije en Kroatië de schuld in elkaars schoenen. Ondertussen neemt ook de druk aan de Sloveense én de Oostenrijkse grens toe.

In het Oostenrijkse Nickelsdorf, vlak bij de Hongaarse grens, zijn zaterdagavond opnieuw duizenden nieuwe vluchtelingen aangekomen die Hongarije wou doorsluizen zonder registratie. De vluchtelingen worden met bussen naar noodopvangplaatsen gebracht. De grens tussen Hongarije en Kroatië werd in de nacht van vrijdag op zaterdag afgezet met met een 41 kilometer lange omheining, en Hongarije zou volgens The Guardian ook gepantserde voertuigen naar de grens met zijn buurland hebben gestuurd.

Eerder bouwde Boedapest al een soortgelijke omheining van 175 kilometer lang aan de grens met Servië. Sindsdien proberen de vluchtelingen via Kroatië en dan Slovenië West-Europa te bereiken. Er zijn ook plannen voor een prikkeldraadafsluiting in het oosten, aan de grens met Roemenië.

Kort voor de afwerking van de omheining had Kroatië nog zowat 4.400 vluchtelingen per bus en trein naar Hongarije gebracht. Dat gebeurde zonder overleg met Hongarije. Hongarije beschuldigt de Kroatische autoriteiten ervan de vluchtelingen nog aan te moedigen om 'illegaal' de grens over te steken. Kroatië beweert dan weer dat het met Boedapest overeen is gekomen dat Hongarije 'kwetsbare' vluchtelingen doorlaat.

Traangas

Sins Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten zoekt een groot aantal vluchtelingen via Slovenië toegang tot West-Europa. De Sloveense politie heeft vrijdagavond aan de grenspost van Harmica traangas ingezet tegen honderden vluchtelingen die vanuit Kroatië de grens wilden oversteken. 

De asielzoekers probeerden op een brug, die in Harmica de grens tussen Kroatië en Servië vormt, een politiecordon te doorbreken. Omdat de spanningen na een uur nog altijd aanhielden, besliste de politie om hen met traangas uiteen te drijven. Volgens ooggetuigen bevonden zich ook heel wat kinderen onder de vluchtelingen.

Doorreizen

De Sloveense premier Miro Cerar had vrijdag nog aangegeven dat Slovenië overweegt om de vluchtelingen te laten doorreizen naar West-Europa. ‘Als de druk van de vluchtelingen te groot wordt, zal Slovenië het instellen van routes of zogenaamde corridors bespreken met alle betrokken landen’, zo klonk het in een mededeling.

Volgens de Sloveense autoriteiten zijn er vrijdag meer dan duizend vluchtelingen het land binnengekomen. Er hebben zich ook een zevenhonderdtal mensen verzameld aan de grenspost van Obrezje, 20 kilometer ten oosten van de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Donderdag had Slovenië nog het spoorverkeer met Kroatië onderbroken, omdat zowat 150 vluchtelingen hadden geprobeerd om het land per trein binnen te komen.

Ondertussen zegt de Sloveense ambassadrice in Duitsland, Marta Kos Marko, dat het land 'tot 10.000' vluchtelingen willen opvangen. 'Als de vluchtelingen een asielaanvraag indienen bij ons, dan verwelkomen en beschermen we hen. We hebben daar de capaciteit voor. We zouden tot 10.000 vluchtelingen kunnen opvangen', zei Kos Marko tijdens een interview aan de Rheinische Post. Indien dit aantal overschreden zou worden, dan zal het land zich genoodzaakt zien hulp te vragen aan Europa.

Duitsland

Veel van de vluchtelingen zijn op weg naar Duitsland. Daar groeit echter de onrust over de komst van de asielzoekers. In het Duitse Riedlingen hebben onbekenden de buitenmuur van een vluchtelingencentrum beklad met rechtse leuzen en omgekeerde hakenkruisen.

De vandalen staken zaterdagochtend ook twee vuilnisbakken in brand, zo meldt de politie.In de buurt van een tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen in Bischofswerda, in de deelstaat Saksen, hebben zowat honderd extreemrechtse militanten voor de tweede nacht op rij luidkeels geprotesteerd tegen de opvang van de vluchtelingen.