Ethias gaat 111 miljoen euro in het rood

Print
Ethias gaat 111 miljoen euro in het rood

Foto: BELGA

Verzekeraar Ethias is over de eerste zes maanden diep in het rood beland. Het verlies van 111 miljoen euro is te wijten aan uitzonderlijke elementen. Operationeel gaat het in stijgende lijn, aldus Ethias.

Het operationeel resultaat over de eerste jaarhelft bedroeg 218 miljoen euro. Daarmee loopt de verzekeraar vooruit op de prognoses en doet het beter dan eind vorig jaar, stelt Ethias.

Twee uitzonderlijke elementen duwen de cijfers evenwel onder nul. Zo is er de kost van de knipperlichtdotatie. Die bedraagt 86 miljoen euro. Het gaat om een buffer tegen de lage rentes, opgelegd door Europa.

Het tweede uitzonderlijke element is de kost (243 miljoen euro) van de Switch IV-operatie, die eind februari werd gelanceerd. Klanten met een First-rekening konden uitstappen, tegen een rendement van veertien procent. Ethias diende dat spaarverzekeringsproduct met hoog rendement van Europa af te bouwen. Aan die afbouw is geen resultaatsverbintenis verbonden, wel een engagementsverbintenis. Met andere woorden: de First-rekeningen dienden niet naar nul te worden gebracht, maar Ethias moet wel inspanningen leveren om dat af te bouwen.

Eind juni stond de teller van die operatie op 1,9 miljard euro aan gerealiseerde afkopen, goed voor 58 procent van de bestaande reserves in portefeuille eind 2014. Door de afbouw moet Ethias minder knipperlichtreserves aanhouden, tot 70 miljoen euro, wat dan weer een besparing is.

Ethias verwacht dat het verlies van 111 miljoen euro op het einde van het jaar zal zijn weggewerkt.